időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Szokatlan tél várható a következő hónapokban

Forrás: ORIGO
2021.12.01. 11:40 2021.12.01. 16:41
Szokatlan tél várható a következő hónapokban

Az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban a világ számos részén a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása ellenére - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – olvasható az Origó cikkében.

A WMO szerint a La Nina jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón. A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségre, de szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez. 

A 2020–21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb – olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának a közleményében.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszút távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket – tette hozzá. A La Nina általában kettő-hét évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Nino jelenség, amely melegítő hatással van az időjárásra.

A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja.

Számos szárazföldi területen magasabb lesz a hőmérséklet, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.

Az átlagosnál melegebb lesz Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, szinte egész Európában, valamint egyenlítői afrikai térségében.

A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlan száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)