Ezért ne adjunk négyéves kor alatt finomított cukrot a gyerekeknek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a négyévesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem kellene hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket enniük és a felnőtteknél is a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százaléka legyen cukor. Mitől barna a barna cukor, és egyáltalán hogyan hat a cukor a szervezetünkre? Helyes-e ha teljesen száműzzük az étrendünkből?

Forrás: hirado.hu2022. 02. 22. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a közeljövőben nem változnak étkezési szokásaink, akkor a következő húsz évben 55 százalékkal emelkedhet a cukorbetegek száma.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy

négyéves kor alatt azért nem ajánlott finomított cukrot tartalmazó ételt adni a gyermekeknek, mert ekkor alakul ki az ízpreferencia, vagyis az, hogy a jövőben mennyire intenzíven édes ételeket részesítünk majd előnyben.

Ebben az életszakaszban megszerettethetjük gyermekeinkkel az élelmiszerek természetes ízét, ezáltal pedig megalapozhatjuk az egészséges táplálkozást  – írja a hirado.hu.

A felnőtteknek ajánlott napi cukorbevitel a fogyasztás legfeljebb 10 százaléka, ami nagyjából 12 teáskanál cukor. Ebbe a mennyiségbe az összes elfogyasztott ételben található cukor beleszámít.

Ábel Tatjána belgyógyász, diabetológus tisztázta, hogy a cukorbetegségnek és a cukorbevitelnek direkt módon nincs köze egymáshoz. Azonban úgy már van, hogy a túlzott cukorbevitel okozhat súlygyarapodást, aminek következtében romolhat az inzulin hatékonysága, tehát inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami a kettes típusú cukorbetegség fő oka.

A mesterséges édesítőszerek, az intenzív édesítőszerek, az energiát nem adó édesítőszerek maximálisan megbízhatók, nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani ahhoz hogy ezek a szerek esetleg károsan hassanak a szervezetünkre

– tette hozzá Ábel Tatjána.

Szűcs Zsuzsanna elmondta, hogy nagyon sok természetes előfordulási formája van a cukroknak, ilyenek például a gyümölcsök, az édesebb ízű zöldségek vagy a tejtermékek.

Az eredeti cikket IDE kattintva tekintheti meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.