A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a közeljövőben nem változnak étkezési szokásaink, akkor a következő húsz évben 55 százalékkal emelkedhet a cukorbetegek száma.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy
négyéves kor alatt azért nem ajánlott finomított cukrot tartalmazó ételt adni a gyermekeknek, mert ekkor alakul ki az ízpreferencia, vagyis az, hogy a jövőben mennyire intenzíven édes ételeket részesítünk majd előnyben.
Ebben az életszakaszban megszerettethetjük gyermekeinkkel az élelmiszerek természetes ízét, ezáltal pedig megalapozhatjuk az egészséges táplálkozást – írja a hirado.hu.
A felnőtteknek ajánlott napi cukorbevitel a fogyasztás legfeljebb 10 százaléka, ami nagyjából 12 teáskanál cukor. Ebbe a mennyiségbe az összes elfogyasztott ételben található cukor beleszámít.
Ábel Tatjána belgyógyász, diabetológus tisztázta, hogy a cukorbetegségnek és a cukorbevitelnek direkt módon nincs köze egymáshoz. Azonban úgy már van, hogy a túlzott cukorbevitel okozhat súlygyarapodást, aminek következtében romolhat az inzulin hatékonysága, tehát inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami a kettes típusú cukorbetegség fő oka.
A mesterséges édesítőszerek, az intenzív édesítőszerek, az energiát nem adó édesítőszerek maximálisan megbízhatók, nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani ahhoz hogy ezek a szerek esetleg károsan hassanak a szervezetünkre
– tette hozzá Ábel Tatjána.
Szűcs Zsuzsanna elmondta, hogy nagyon sok természetes előfordulási formája van a cukroknak, ilyenek például a gyümölcsök, az édesebb ízű zöldségek vagy a tejtermékek.
Az eredeti cikket IDE kattintva tekintheti meg.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)