A vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára?

Az eddigi legnagyobb tanulmány szerint a vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos húsalapú étrend. Feltéve, hogy teljes értékű a táplálkozás.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 18. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyák ugyanolyan ízletesnek találták

Több mint 2500 kutya étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon a szakértők a gazdáik által kitöltött felmérések segítségével, összesen egy éven keresztül – olvasható az Origó cikkében.Ezek hét általános egészségi mutatót értékeltek, például többszöri állatorvosi látogatást és huszonkettő, a házi kedvenceinknél gyakorta előforduló betegséget.

A kutatók a felmérés során azt találták, hogy például a hagyományos húsalapú étrenddel etetett kutyák csaknem fele nem rutinszerű gyógyszeres kezelést igényelt, ám a különböző, vegán étrenddel etetett ebeknek csupán az egyharmadának volt minderre szüksége.Egy másik, kifejezetten erre fókuszáló, korábbi tanulmány már 2021-ben megállapította, hogy a kutyák a vegán étrendet ráadásul ugyanolyan ízletesnek találták, mint a megszokott és ismert kutyaeledeleket.De: az aktuális vizsgálatban a résztvevő kutyák egy része nyers húst kapott,és ezek némileg egészségesebbek voltak, mint a vegán kutyák összességében. Ennek azonban az lehetett az oka a tudósok szerint, hogy átlagosan egy évvel fiatalabbak voltak.

A legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend

Az elmúlt években világossá vált a nyugati társadalmak túlzott húsfogyasztásának a környezetre és az emberek egészségére gyakorolt káros hatása, valamint a haszonállatokkal való bánásmód iránti, növekvő aggodalom.Ma jelenleg körülbelül 470 millió, kedvtelésből tartott kutya él a világon, és egyre több kisállat-tulajdonos fontolgatja azt, hogy a sajátjával együtt megváltoztatja a háziállata étrendjét is.A felmérések szerint körülbelül 9 milliárd dollár értékű húsmentes állateledelt adtak el világszerte 2020-ban, és az ágazat gyorsan növekszik.

A mi tanulmányunk messze a legnagyobb, témában publikált dokumentum– mondta Andrew Knight professzor, a Winchesteri Egyetem (Egyesült Királyság) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Felfedte, hogy a kutyák számára a legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend a táplálkozási szempontból megfelelő vegán étrend.Hozzátette: úgy tűnik, hogy a nyers hús diéta némileg jobb egészségügyi eredményeket hozott, de ezek a kutyák lényegesen fiatalabbak voltak, ami egészségügyi előnyt jelent számukra.Korábbi tanulmányok jelentős része azt is kimutatta, hogy a nyers húst tartalmazó étrend sokkal jobban szennyezett patogén baktériumokkal és parazitákkal.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.