A húsvéti hagyományok eredete: a tojásfestéstől a locsolkodásig

Mi köze az ünnephez a báránynak? Miért dekorálunk barkával és miért járunk locsolkodni? A Borsonline.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a húsvéthoz kapcsolódó szokásokról.

Forrás: Borsonline.hu2022. 04. 18. 11:41
null
Mezõkövesd, 2016. március 24. Matyó népviseletbe öltözött legények egy lányt locsolnak Mezõkövesden, a Hadas városrészben 2016. március 24-én. MTI Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért pont tojást festünk?

A húsvét eredetileg a tavasz és a termékenység ünnepe volt, a jelképe pedig a tojás. Krisztus halála és feltámadása után a húsvét keresztény ünneppé vált, viszont az ünnephez tartozó szimbólumokat megtartották – így a tojást is – a kereszténység előtti, pogány időkből. A tojás festése és ajándékozása már az ősi Babilonban, az ókori Egyiptomban, az ókori Görögországban és az ókori Perzsiában is bevett szokás volt. Pirosra Krisztus keresztre feszítése és vére miatt kezdték el festeni őket.

Egy másik elmélet szerint, mivel a középkori keresztények nem ettek tojást a böjt ideje alatt, viszont a tavasz beköszöntével elkezdtek a tyúkok újra tojni, húsvétra sok tojás gyűlt össze, ezért azt tették az ünnepi asztalra, és így válhatott szimbólummá.

Mi köze a nyúlnak és a báránynak a húsvéthoz?

Az ünnep jelképévé vált állatok közül a nyúl az egyik legrégebben használt szimbólum. Ez az aprócska állat rengeteg okból válhatott az ünnep főszereplőjévé. Például a termékenysége miatt. Mivel pogány szokásként a húsvét a termékenység ünnepe volt elsősorban, így került a nyúl a középpontba.

A bárány Jézus áldozatát jelképezi. Mielőtt teljesen leváltotta volna a tél eleji disznóvágásból marad sonka, bárányt ettek húsvétkor az emberek, így emlékeztek Krisztus halálára és feltámadására, valamit Isten kegyességére, aki megkegyelmezett azoknak az egyiptomi zsidóknak, akik érintetlen bárány vérével kenték be ajtófélfájukat.

Miért járnak a férfiak locsolkodni?

A locsolkodás Bibliai eredete szerint a Krisztus sírját őrző katonák, akik a feltámadás hírét vitték, úgy csillapították le az ujjongó asszonyokat, hogy lelocsolták őket vízzel. A néphagyományban az öntözés miatti bő termést, a megtisztulást és a termékenységet jelképezi a húsvét hétfői locsolkodás.

Miért pont barkaágat díszítünk fel tojásokkal?

Magyarországon a templomban barkaágat, a mediterrán országokban pedig pálmaágat vagy olajágat szentelnek meg a hagyomány szerint húsvétkor. Ezek ugyanis Jézus jeruzsálemi bevonulásának jelképei. Mivel nálunk nem él meg a pálma, maradt a barka. Ezen kívül régebben különleges gyógyerőt is tulajdonítottak ennek a nálunk honos növénynek.

Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: matyó népviseletbe öltözött legények egy lányt locsolnak Mezőkövesden, a Hadas városrészben 2016. március 24-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.