Közel negyven országból jelentkeztek a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Százharminckét fiatal, köztük tizenöt magyar énekes jelentkezett a Zeneakadémia 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére.

Forrás: MTI2022. 04. 28. 12:50
Kim Eunhi
Budapest, 2016. szeptember 24. A dél-koreai Kim Eunhi énekel a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntõjében a Zeneakadémia nagytermében 2016. szeptember 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyre a világ 38 országából érkezett pályázat Észak- és Dél-Amerikától a Távol-Keletig, valamint Új-Zélandig. A jelentkezők között 60 férfi és 72 női énekes van – közölte a Zeneakadémia.

A jelentkezők között idén is a szopránok vannak a legtöbben, 58-an, és újra van 4 kontratenor is a pályázók között. Tizenkilencen már korábban is próbálkoztak, közülük ketten már harmadszor.

Legtöbben, 25-en a Koreai Köztársaságból jelentkeztek, de érkezett 6 pályázat az Egyesült Államokból, három Brazíliából, egy-egy Kanadából, Mexikóból és Új-Zélandról is. A magyar versenyzők 15-en vannak.

Az orosz–ukrán háború miatt idén megtört a hagyomány, miszerint sok jelentkező érkezik e két országból. Orosz és ukrán állampolgárok ugyan pályáztak, ám mindössze 16-an, és többségük külföldön él, jelentkezését is onnan töltötte fel.

Mint írják, a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny a WFIMC (a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetsége) tagjaként egyetértéssel fogadta a szervezet hivatalos nyilatkozatát, amely szerint

a WFIMC felelőssége megakadályozni, hogy a fiatal zenészeket eszközként használják fel bármilyen politikai vagy ideológiai célokra. Ezt szem előtt tartva nyomatékosan kérjük tagszervezeteinket, hogy ne diszkrimináljanak senkit, és ne zárjanak el a versenyeiktől egyetlen fiatal és tehetséges művészt sem.

A Marton Éva professzor asszony vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 4. és 11. között megvalósuló élő fordulókba. A döntés eredményét 2022. május 20-ig teszik közzé a verseny honlapján, a martoncompetition.hu-n, és e-mailben értesítik a versenyzőket is.

A kétévenként megrendezett énekverseny előző, negyedik megméretését a pandémia miatt nem 2020-ban, hanem tavaly tartotta a Zeneakadémia.

Borítókép: A dél-koreai Kim Eunhi énekel a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjében a Zeneakadémia nagytermében 2016. szeptember 24-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.