Rengeteg receptköteles gyógyszert váltottunk ki az utóbbi időben

A pandémia kitörése óta mindig a március havi gyógyszerköltés a legmagasabb, idén 53 milliárd forinton állt meg – idézi a Hiflylabs Zrt. elemzését a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 05. 09. 8:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támogatott vényköteles gyógyszerek 53 milliárd forintra ugró márciusi patikai forgalma az elmúlt két év legmagasabb értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. adataiból. A rekordnak számító forgalom az előző hónaphoz képest több mint 12 százalékkal emelkedett, tavaly márciushoz képest pedig 3,6 százalékkal, a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása meghaladta a 39 milliárd forintot. Hasonlóan magas adatot mértek 2020 márciusában is, amikor 43 milliárd forint volt az állami támogatás összege.

 

Jellemzően márciusra fogynak el a készletek

A korábbi hónapokban feltöltött lakossági gyógyszerkészletek jellemzően tavaszra merülnek ki. A márciusi gyógyszerforgalmi adat a Covid–19 kitörése óta rendre rekordokat dönt, tavaly 49 milliárd forint volt a receptköteles gyógyszerekre költött összeg.

A koronavírus-járvány hullámainak alakulása úgy alakította a forgalmi változást, hogy a lakosság nagyobb összegű gyógyszerköltése mindig márciusra esett 

– mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. A jókora forgalmi növekedés a támogatott vényköteles gyógyszerek dobozeladásaiban is visszaköszön, márciusban a volumen 11,7 százalékkal nőtt, csaknem elérve a forgalmi bővülés mértékét februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban: márciushoz képest 1,9 százalékkal visszaesett az eladott dobozok száma – teszi hozzá a VG.

Idén márciusban országosan naponta 561 ezer doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, míg egy évvel ezelőtt 572 ezret, 2020-ban pedig 721 ezer doboz vényköteles gyógyszer fogyott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 

A dobozszámeladások stagnálásában az is közrejátszhatott, hogy a legnagyobb arányban azok veszítették életüket a Covid–19 miatt, akik krónikus betegséggel küzdöttek. A legfrissebb márciusi adatok szerint termékkategóriánként 9,9 millió különböző gyógyszert fogyasztó beteg van, ha egyikük vérnyomásproblémával és légúti megbetegedéssel is küzd, akkor ő kétszer szerepel az adatsorban – a Hiflylabs statisztikái szerint az egy évvel korábbi betegszám 134 ezerrel volt magasabb.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.