Cseresznye helyett hamarosan olívabogyót szüretelhetünk?

A környezet és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek mellett tudjanak élni. Ez nem csak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 15. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé vándorolni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásait már Magyarországon is érzékelhetjük.

Az átlag hőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása miatt a málna már csak kiskerti környezetben termelhető, nagy földeken szinte lehetetlen a gyümölcs termesztése.

Eközben Lengyelországban a feltételek pont úgy változtak, hogy a málna számára kiváló környezet jött létre, így ma leginkább lengyel málnával találkozhatunk a boltok polcain.

Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai tanszékének tudományos munkatársa a VG-nek elmondta, hogy amikor a Föld eléri a 4 fokos hőmérsékletemelkedést, akkor már Norvégiában sem lesznek megfelelő feltételek bármilyen mezőgazdasági növény termesztésére.

Ez egy szélsőségesen rossz forgatókönyv, de tudomásul kell venni, hogy ez sincsen kizárva. A cél továbbra is az, hogy a globális felmelegedés ütemét 1,5 fokon tartsa az emberiség. 

A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan érzékeny növény például az olívabogyót adó olajfa is. A mediterrán térségben honos növény kultúra számára is egyre nagyobb a hőség, illetve a z éves csapadék eloszlás sem kedvez neki. Kis Anna elmondta, hogy az éghajlatváltozásnak csak az egyik tünete az egyre melegebb idő.

Problémát jelent még a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása is. Az olíva például rosszul viseli az egyszerre nagy tömegben lehulló esőt, amit aztán hosszú szárasság követ. A fokozatos szétoszlása a csapadéknak számos növény esetében fontos. Ide lehet sorolni a szél változását is, ami szintén árthat egyes fajoknak. Ahogyan a krumpli vagy a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények majd hazánkba is.

A hazai éghajlati viszonyok például már kiválóak a füge számára, de a kivi is egyre gyakrabban megjelenik a kertekben. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább évek múlva eltűnhetnek a kertek végéből a cseresznyefák és olívabogyó szüretre indulhat a magyar a nyári hónapokban – derül ki a VG cikkéből.

Az eredeti írás ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.