Orosz operával indul a Scala következő évadja

Mogyeszt Muszorgszkij orosz zeneszerző Borisz Godunov című operájával, orosz művészek fellépésével veszi kezdetét a Scala milánói operaház következő évadja – jelentették be Milánóban az operaház vezetői.

Forrás: MTI2022. 06. 07. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem pártolom a boszorkányüldözést, sem az orosz művek eltörlését, és nem rejtőzöm el, amikor Puskint olvasok – mondta Dominique Meyer főigazgató. Hangsúlyozta, hogy az évad programját a sokévi gyakorlatnak megfelelően már két-három évvel ezelőtt megkezdték összeállítani.

Az, hogy a december 7-i nyitógálán, Milánó védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján egy orosz opera premierjét tűzik műsorra, némileg meglepő annak fényében, hogy

a Scala az egyik első operaházként szakított Valerij Gergijev orosz sztárkarmesterrel, mivel a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának számító zenész nem volt hajlandó elítélni Ukrajna orosz megtámadását.

Az operaház vezetése hétfőn sietett különbséget tenni Gergijev és a többi, a Scalában fellépési lehetőséget kapó orosz művész helyzete között. Dominique Meyer hangsúlyozta, hogy a szentpétervári Mariinszkij Színház főigazgatójaként és művészeti vezetőjeként Gergijev nagyon közel áll Putyinhoz.

Az ő szemünkben ő egy politikus, majdhogynem kulturális miniszter. A többiek helyzete más

– mondta.

 

– Azt reméljük, hogy Szent Ambrus napján a békét is ünnepelhetjük – mondta Giuseppe Sala milánói polgármester, az operaház igazgatóságának elnöke, aki remekműnek nevezte Muszorgszkij operáját. A Scala évadnyitó gálája az egyik legjobban várt időpont az európai kulturális kalendáriumban.

A Scala 2022/23-as évadjának 14 operája közt szerepel a Lammermoori Lucia az amerikai Lisette Oropesával a címszerepben és Juan Diego Flórezzel a férfi főszerepben. A 2021/22-es évadot Donizetti művével tervezték megnyitni, de a premier a pandémia miatt elmaradt. Az olasz barokk opera népszerűsítése jegyében műsorra tűzik Leonardo Vinci olaszi zeneszerző Li Zite ’Ngalera című nápolyi operáját.

Borítókép: A Scala épülete belülről (Fotó: Flickr/La Ponte Photography)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.