Egyre elterjedtebb beavatkozás hazánkban is a gyomorszűkítő műtét

Tízezerre tehető hazánkban azoknak a kórosan elhízott betegeknek a száma, akik átestek a fogyást elősegítő műtéten.

Forrás: Híradó.hu2022. 09. 16. 15:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kóros kövérség a WHO állásfoglalása szerint a XXI. század epidémiája. A felnőtt magyar lakosság körében is 28-31 százalék közötti az elhízás mértéke – olvasható a Híradó.hu cikkében. 

Ezzel az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött Magyarország a negyedik helyen áll az elhízott nemzetek listáján, Európában pedig az első 

írja honlapján a Semmelweis Egyetem.

Mivel a kóros kövérség kezelésére a diéta, illetve a rendszeres testmozgás az esetek 95 százalékában csak időleges eredményt ad, világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztó, vagy más néven bariátriai műtétek különböző formái, és hazánkban is egyre több bariátriai beavatkozás történik. A Semmelweis Egyetem október 7-i Bariátriai Sebészeti Konferenciájának célja, hogy szélesebb körben megismertesse ezeket a beavatkozásokat az orvostársadalommal.

A bariátria a sebészet ágai közül a fiatalabbak közé tartozik, a világban tizenöt-húsz éve indult fejlődésnek, Magyarországon tíz éve kezdték el művelni. Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán 2018 óta végeznek ilyen beavatkozásokat, a hazai szabályozásnak megfelelőn szinte minden esetben önköltségi alapon. Azóta több mint háromszáz műtétet hajtottak végre.

Országosan ugyanakkor akár tízezerre tehető azon betegek száma, akik átestek valamilyen bariátriai beavatkozáson, emiatt fontos, hogy az orvosok ismerjék ezt a szakterületet, és a műtétek okozta anatómiai változásokat, esetleg szövődményeket, hiszen ennek a későbbi ellátás során, például egy sürgősségi beavatkozás esetén nagy jelentősége van 

– magyarázta a portálnak Szijártó Attila, a klinika igazgatója.

Kitért arra is, a konferencián számos téma szóba kerül majd, hiszen a bariátriai beavatkozásban sok szakember dolgozik együtt egy munkacsoportban: az aneszteziológus, aki ezeket a nagy rizikójú beteget altatja, a dietetikus, akinek komoly szerepe van a felkészítésben, a plasztikai sebész, aki a műtét utáni beavatkozásokat végzi, a sebész, aki magát a műtétet végzi, a pszichológus, akinek a beteg felkészítésében van kiemelt szerepe.

Merkel Keresztély, aki a klinika önkéntes segítőjeként végez bariátriai műtéteket 2018 óta, azt hangsúlyozta, hogy ez nem szépészeti beavatkozás: a kórosan elhízott emberek hosszú távú fogyásához jelen tudásunk szerint a műtét az egyetlen járható út.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.