Felejtsük el a divatdiétákat, a tartós fogyáshoz váltsunk életmódot

A gyors és könnyed fogyást ígérő diéták hatalmas hátulütője a jojóeffektus – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 07. 17. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi-nyári hónapokban különösen nagy érdeklődés övezi a különböző gyors és könnyed fogyás ígérő diétákat. Pedig egy diéta akkor eredményes, ha az általa leadott testtömeget hosszabb idő eltelte után is meg tudjuk őrizni. A siker kulcsa tehát az életmódváltás, nem pedig a különböző címkével ellátott diétákkal kísérletezgetni. Jelenleg a divatdiéták virágkorát éljük, amelyeknek gyakori veszélye az aránytalan tápanyageloszlásból származó jojóeffektus és a megváltozott anyagcsere miatt bekövetkező laborparaméter-kilengések.

Életmódváltás során javasolt a fokozatosság elvét követni az új táplálkozási szokások bevezetését illetően, hiszen ha egyszerre minden addig megszokott tényezőn drasztikusan változtatunk, akkor egy idő után alábbhagyhat a lendület. A divatdiéták másik gyakori jellemzője, hogy a napi szénhidrátbevitel drasztikus csökkentését javasolják.

A napi szénhidrátszükséglet minimum 120 gramm.

Ha a napi bevitel tartósan nem éri el ezt a mennyiséget, akkor sajnos az eddig akár nagyobb tempójú fogyást nagy eséllyel újbóli testtömeg-növekedés követi. Ezt hívjuk jojóeffektusnak. A szénhidrátbevitel mennyisége mellett a minőségre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. A hozzáadottcukor-bevitel csökkentése (vagy teljes kizárása) és a rostbevitel jelentős növelése alapvető fontosságú. A magasabb rostbevitel az optimális vércukorszint és a tartós jóllakottság érzet biztosításához, illetve a bélperisztaltika fenntartása miatt is ajánlott.

Az étrend gerincét tehát a magasabb rosttartalmú gabonafélék  és az ezekből készült pékipari termékek, a zöldségek és a gyümölcsök adják.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.