Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél, mint a férfiaknál, derítették ki kutatók.

Forrás: Origo2022. 07. 01. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők étkezési szokásai eltérnek a férfiakétól, ami attól függően, hogy mit esznek, jó vagy rossz hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre – írja az új kutatást ismertető PsyBlog. A férfiak jellemzően naponta háromszor esznek, a nők viszont ötször, mivel jobban szeretnek rágcsálni, és hajlamosak gyakrabban nassolni.

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegség kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak.

Ugyanakkor a férfiakhoz képest a nőknél sokkal szembetűnőbben csökken a szívproblémák esélye, ha megfelelő növényi alapú ételeket esznek.

A fenti megállapítás arra utal, hogy a növényi alapú étrend – ha az kevésbé egészséges ételeket, például finomított gabonaféléket, gyümölcsleveket és édességeket tartalmaz – ugyanúgy káros lehet a szívre, mint a rossz minősége táplálék.

Napjainkban a növényi alapú étrend a szívre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyre népszerűbb, nem mindegy azonban, milyen ételekből állítjuk össze.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy pusztán a növényi alapú vagy vegetáriánus étrend követése nem elegendő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Fontos az is, hogy konkrét, egészséges növényi alapú élelmiszercsoportokra összpontosítsunk ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csökkentése szempontjából előnyöket tapasztaljunk

– mondta Demosthenes Panagiotakos, a tanulmány rangidős szerzője.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.