időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Forrás: Origo
2022.07.01. 09:56 2022.07.01. 10:10
Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél, mint a férfiaknál, derítették ki kutatók.

A nők étkezési szokásai eltérnek a férfiakétól, ami attól függően, hogy mit esznek, jó vagy rossz hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre – írja az új kutatást ismertető PsyBlog. A férfiak jellemzően naponta háromszor esznek, a nők viszont ötször, mivel jobban szeretnek rágcsálni, és hajlamosak gyakrabban nassolni.

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegség kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak.

Ugyanakkor a férfiakhoz képest a nőknél sokkal szembetűnőbben csökken a szívproblémák esélye, ha megfelelő növényi alapú ételeket esznek.

A fenti megállapítás arra utal, hogy a növényi alapú étrend – ha az kevésbé egészséges ételeket, például finomított gabonaféléket, gyümölcsleveket és édességeket tartalmaz – ugyanúgy káros lehet a szívre, mint a rossz minősége táplálék.

Napjainkban a növényi alapú étrend a szívre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyre népszerűbb, nem mindegy azonban, milyen ételekből állítjuk össze.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy pusztán a növényi alapú vagy vegetáriánus étrend követése nem elegendő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Fontos az is, hogy konkrét, egészséges növényi alapú élelmiszercsoportokra összpontosítsunk ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csökkentése szempontjából előnyöket tapasztaljunk

– mondta Demosthenes Panagiotakos, a tanulmány rangidős szerzője.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.