Sajtburger sült krumplival – sokkoló gyorsételek

A gyorséttermek a legkényelmesebb megoldást kínálják, pillanatok alatt tálcára kerül a hamburger vagy a sajtburger, nagy adag sült krumplival, cukros üdítővel. Vajon jót teszünk azzal, ha rendszeresen ilyen helyen eszünk?

Forrás: Csupasport.hu2022. 06. 26. 9:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyorséttermek népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb, az egészségre nincsen jó hatással, ha hosszabb távon ilyen ételeket fogyaszt az ember. A gyorskaják ugyanis igazi kalóriabombák: magas a szénhidrát- és cukortartalmuk, és tele vannak zsírral. Azt az ember viszonylag hamar megtapasztalja, hogy elhízáshoz vezet, ha ezen a koszton él. Vajon milyen hatása van még a szervezetre? – fejtegeti a kérdést a Csupasport.hu cikke.

 

1. Hiába eszik, éhes marad

Bár sok kalóriát viszünk be a szervezetbe, tápanyagot alig. Mondhatni üres ételt fogyasztunk. Lehet, hogy hirtelen azt érezzük, degeszre ettük magunkat, de rövid időn belül utolér az éhség, mert a szervezet tápanyagban gazdagabb ételre vágyik.

 

2. Növeli a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát

Szakértők, orvosok szerint a gyorséttermi ételek olyan vegyi anyagot (PhIP) tartalmazhatnak, amely növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A magas hőfokon grillezett húsokban, marhában, csirkében, halban, sertésben mutatták ki a PhIP-t.

3. Ödémásodás

A gyorsételek nagyon sok nátriumot tartalmaznak. A túl sok nátrium megköti a vizet a szervezetben, bedagadhatnak, ödémásodhatnak a végtagok.

 

4. Csontritkulást okozhat

A magas nátriumbevitel miatt a csontok is gyengülnek, ami végül csontritkuláshoz vezethet.

 

5. Növeli a vesekő, a gyomorrák kockázatának kialakulását

A túl sok nátriumbevitel növelheti a vesekő és különböző vesebetegségek kockázatát. Szakértők szerint a gyomorrák rizikófaktora is nagyobb.

 

6. Magas koleszterinszint, szívbetegség

A gyorsételek tele vannak telített zsírsavakkal, egy sajtburgerbe például bőségesen jut belőle. Ezek a zsírok növelik a vér koleszterinszintjét, ami a szívnek sem tesz jót, magasabb a szívbetegség kockázata.

 

7. Romlik a memória

Ha sokszor eszünk gyorsétteremben, és azt vesszük észre magunkon, hogy olykor elfelejtünk valamit, vagy nem reagálunk annyira gyorsan, akkor ez összefüggésben lehet az étkezéssel. Ahogyan a szívre, úgy az agyra sem hatnak jól a telített zsírok. A memória romlása mellett negatívan befolyásolják az agyműködést.

 

8. Megemeli a vércukorszintet

A magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása növeli a vércukorszintet. Ráadásul a gyorséttermi ételek bővelkednek fehér cukorban is. Amellett, hogy felelősek az elhízásért, növelik a cukorszintet is.

 

9. Letargiát, depressziót okoznak

A gyorskaják alig tartalmaznak ómega-3 zsírsavat, ennek hiánya pedig kimerültséghez vezethet. A legújabb tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen gyorséttermi menün élnek, 51 százalékkal nagyobb az esély a depresszió kialakulására.

10. Olykor felpörgetnek

A mentális betegségek közül nem csak a depresszióért és a szorongásért felelős a gyorskaja. A Clinical Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges színezékek és ízfokozók a hiperaktivitásért is felelősek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.