Étkezés közben is figyelhetünk az egészségünkre

A címbeli mondat ugyanolyan egyértelmű figyelmeztetés, mint a „lassan járj, tovább érsz!” Ezt azonban mégsem tartjuk be. Miért? Mert a finomított és hőkezelt ételek leszoktatnak bennünket az alapos rágás folyamatáról.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 04. 28. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek a finomított, gyorsételek azt sugallják, hogy nem csak lehet, de kell is gyorsan enni – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében. A mai életmód szerint ezt sokan el is fogadják, de érdemes átgondolni a gyorsételek létjogosultságát egy másik szempontból is.

Táplálkozási szokásaink és a test

A szánkba vett falatot – amely optimális esetben legfeljebb akkora lehetne, mint egy ötcentis harapás az almából – lassan széttrancsírozzuk, tehát kipréseljük a rostokból a levet.Ez összekapcsolódik a nyálban található enzimekkel, amelyek segítségével már a száj nyálkahártyájában felszívódnak a bennünket éltető alapelemek.A szénhidrát felszívódására például ez a legjobb hely, és ha a nem kellőképpen és alaposan megrágott falattal nem teljesen kipréselt rost kerül a bélbe, annak erjedés, puffadás, béltájéki folyamatos hőemelkedés lesz a következménye. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a bél a szervezetünk és immunrendszerünk védőbástyája. Ha azonban a bélrendszer a helytelenül megválasztott és rosszul megrágott ételek hatására folyamatosan gyulladásban van, akkor ezt a fontos feladatot nem tudja ellátni.Próbáljuk a falatokat szinte tejszerű péppé rágni. Így ugyanis a lebontási folyamat helyesen és teljes mértékben végbemegy.

Rágja az italát?

Az alapos rágás elvét érdemes érvényesíteni az italok tekintetében is.Ne hirtelen, gyorsan, nagy kortyokban igyunk!Kortyonként igyunk, a folyadékot terítsük szét a szájüregben, hogy az enzimek minél nagyobb felületen dolgozhassanak. A száj nyálkahártyája egészen a gyomorig hat, tehát a lassúság fél egészség. Igyunk facsart zöldség- és gyümölcsleveket, élő koktélokat, turmixokat. Alapos rágással, minél több nyers étel fogyasztásával javíthatunk egészségi állapotunkon. Lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, de javíthatók például a bőrbetegségek tünetei, valamint a szív- és érrendszeri problémák is.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.