Étkezés közben is figyelhetünk az egészségünkre

A címbeli mondat ugyanolyan egyértelmű figyelmeztetés, mint a „lassan járj, tovább érsz!” Ezt azonban mégsem tartjuk be. Miért? Mert a finomított és hőkezelt ételek leszoktatnak bennünket az alapos rágás folyamatáról.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 04. 28. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek a finomított, gyorsételek azt sugallják, hogy nem csak lehet, de kell is gyorsan enni – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében. A mai életmód szerint ezt sokan el is fogadják, de érdemes átgondolni a gyorsételek létjogosultságát egy másik szempontból is.

Táplálkozási szokásaink és a test

A szánkba vett falatot – amely optimális esetben legfeljebb akkora lehetne, mint egy ötcentis harapás az almából – lassan széttrancsírozzuk, tehát kipréseljük a rostokból a levet.Ez összekapcsolódik a nyálban található enzimekkel, amelyek segítségével már a száj nyálkahártyájában felszívódnak a bennünket éltető alapelemek.A szénhidrát felszívódására például ez a legjobb hely, és ha a nem kellőképpen és alaposan megrágott falattal nem teljesen kipréselt rost kerül a bélbe, annak erjedés, puffadás, béltájéki folyamatos hőemelkedés lesz a következménye. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a bél a szervezetünk és immunrendszerünk védőbástyája. Ha azonban a bélrendszer a helytelenül megválasztott és rosszul megrágott ételek hatására folyamatosan gyulladásban van, akkor ezt a fontos feladatot nem tudja ellátni.Próbáljuk a falatokat szinte tejszerű péppé rágni. Így ugyanis a lebontási folyamat helyesen és teljes mértékben végbemegy.

Rágja az italát?

Az alapos rágás elvét érdemes érvényesíteni az italok tekintetében is.Ne hirtelen, gyorsan, nagy kortyokban igyunk!Kortyonként igyunk, a folyadékot terítsük szét a szájüregben, hogy az enzimek minél nagyobb felületen dolgozhassanak. A száj nyálkahártyája egészen a gyomorig hat, tehát a lassúság fél egészség. Igyunk facsart zöldség- és gyümölcsleveket, élő koktélokat, turmixokat. Alapos rágással, minél több nyers étel fogyasztásával javíthatunk egészségi állapotunkon. Lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, de javíthatók például a bőrbetegségek tünetei, valamint a szív- és érrendszeri problémák is.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.