Ezek befolyásolják a vércukorszintet nyáron

A szakemberek azt tanácsolják, bármilyen edzettségi szinten van, a mozgást nyáron lehetőleg a kora reggeli, illetve esti órákra időzítse!

Forrás: Origo.hu2022. 06. 30. 21:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vércukorszint optimális tartományban való tartása olykor nehézségekbe ütközhet, hát még a nagy kánikulában! Ilyenkor gyakrabban fordulnak elő hipo-és hiperglikémiás időszakok is, így érdemes tisztában lenni a vércukorszintet befolyásoló tényezőkkel. Hogy melyek ezek, azt dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg – olvasható az Origo cikkében.

Hőség, dehidratáció

Ha a hőmérséklet és valamilyen fizikai tevékenység miatt a cukorbeteg sokat izzad, könnyen dehidratált állapotba kerülhet, ami a glükózszint emelkedéséhez vezethet- ez pedig gyakoribb vizelést okoz, ami tovább rontja az állapotot, és kezdetét veszi egyfajta ördögi kör. A dehidratáció ráadásul csökkenti a bőr vérellátását, így inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén a beadott inzulin rosszabbul hasznosul.

Folyadékfogyasztás

A nyári hőségben mindenkinek nagyobb mennyiségű folyadékpótlásra van szüksége, mivel a fokozott izzadás miatt nagyobb a szervezet folyadékvesztesége. Ez különösen igaz a cukorbetegekre, hiszen -ahogy már említettük- számukra a dehidratált állapot kifejezetten veszélyes. Éppen ezért mindig legyen náluk víz, és akkor is kortyoljon bele, ha esetleg nem érzi, hogy szomjas!

Mozgás

A fizikai aktivitás általában a vércukorszint csökkenését okozza, mérsékelve így az inzulin iránti igényt. Fontos azonban, hogy ne a legnagyobb melegben kezdjen neki új edzésformának, illetve az intenzitás növelésének, mivel az fokozott kockázatot jelenthet az alacsony vércukorszint fellépésére. Viszont –akkor is, ha már évek óta rendszeresen edz- sportolás előtt, alatt és után vércukormérő készülékkelmérje meg vércukrát a kánikulában, hogy elkerülhesse a komplikációkat. Fontos továbbá, hogy mozgás során is ügyeljen a kellő mennyiségű folyadékpótlásra! Nagyobb folyadékvesztés esetén ennek egy kisebb részét érdemes izotóniás itallal pótolni. A szakemberek azt tanácsolják, bármilyen edzettségi szinten van, a mozgást nyáron lehetőleg a kora reggeli, illetve esti órákra időzítse!

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.