Így érdemes napozni a különböző életkorokban

A legtöbben gyerekként, tiniként, sőt még húszas vagy harmincas éveinkben is vígan strandolunk a legerősebb napsütésben, hiszen a barna bőr szép, bronzos, sőt még karcsúsít is. Fiatal nőként meggyőződésünk, hogy egy-egy nyaralásból visszatérve ismerőseink barnaságunk mértékén ítélik meg szabadságunk minőségét, ezért minél barnábban szeretnénk visszatérni a kollégák közé.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 06. 25. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Később egyre kevesebbet aszalódunk a napon, hiszen már fenyegetnek a ráncok. Ám nem biztos, hogy időben kaptunk észbe, hiszen a bőr nem felejt – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből.

 

GYEREKEK ÉS A NAPOZÁS

Gyermekkorban nem értjük, anya és apa miért húzódik a fa alá, és miért kennek ránk ujjnyi vastagon fényvédő krémet. Nagyon helyesen teszik, hiszen a gyermek- vagy akár kamaszkorban bekövetkező leégések, nap okozta bőrpírok megduplázhatják a felnőttkori melanóma kockázatát. Már a kicsi gyermekeknél ügyelni kell a fényvédelemre, hiszen a bőrdaganatos betegek száma egyre növekszik. A melanómás megbetegedések is egyre jelentősebbek, s bizony ezek nagy részét a fiatalkorban elszenvedett súlyos leégésekre lehet visszavezetni. Egy kisgyerek bőre nagyon vékony és érzékeny. Nyáron, játék közben is kenjük be őket legalább 30-as fényvédő faktoros krémmel. Az 50-60 faktoros készítmények még jobbak, hiszen ezek a sugarak magasabb százalékát képesek kiszűrni.

 

FIATALKORI BARNULÁS

Húszas-harmincas éveikben a nők többsége fittyet hány a napvédelemre, s élvezi a napfényt, a vízpartot, gondtalanul barnul, akár a legnagyobb melegben is. Közben pedig nem érti, mire ez a nagy hűhó a fényvédelem körül. Sajnos, éppen ez az a kor, amikor a nők nagy többsége elkezd szoláriumba járni, márpedig a mesterséges fény még a természetes sugárzásnál is ártalmasabb. Erősen dehidratálja a bőrt, és a későbbi ráncosodásért is nagyban felelős. Ez leginkább az arcbőr egészére jellemző, de jelentős károsodást okozhat a dekoltázson is. Érdemes a szoláriumozást teljesen mellőzni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni. Ez kéthavonta egy alkalmat jelent, vagy ennél is ritkább mesterséges napozást. A természetes napfény elleni védelemhez pedig válasszanak a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú készítményt.

Ha nem vízálló készítményt választottak, fürdés után ismételjék meg a krémezést. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy szinte minden krémnek legalább 10-15 percre van szüksége ahhoz, hogy a bőrön kifejtse a védő hatását. Azt pedig szintén kevesen tudják, hogy a készítmények naponta csak egyszer hatnak. Vagyis, ha a faktorszám szerint napi 60 percet tölthetnének leégésmentesen a napon, és délelőtt már napoztak 30 percet, akkor délután is már csak 30 percig napfürdőzhetnek. Még akkor is, ha újra ápolták bőrüket a készítménnyel. A napfény szerelmesei széles spektrumú készítményeket válasszanak, amelyek az UVA- és az UVB-sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

 

40 FELETT IS EGÉSZSÉGES BŐR

Negyvenéves kor körül, vagy azon túl a bőrnek már rengeteg emléke van előző nyarakról, leégésekről, túlzásba vitt napozásokról. Bőrünknek kitűnő emlékezőtehetsége van, tehát az életkor előrehaladtával a bőrt érő fényenergia, UV- sugárzás, illetve az általa kiváltott biológiai hatás összegződik. Ez is oka annak, hogy az idősebb emberek körében bizony gyakoribb a bőrrák, gyakorta előfordulnak bőrbetegségek, jelentkezik napallergia. Ők a bőrtípustól függetlenül is jóval kevesebb időt tölthetnek napon, mint a húszas-harmincas éveikben járók. Nemcsak a bőrbetegségek miatt, hanem az esztétikum érdekében is. A bőr ebben a korban gyorsabban válik dehidratálttá, a túlzásba vitt napozás a nyakon és a dekoltázson felgyorsítja a ráncképződést. Ajánlott a magas fényvédő faktorral ellátott készítmények alkalmazása, de 30-as faktor fölé nem érdemes menni. Az ennél magasabb faktorszámú napozókészítmények könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki.

Ha a vízparton eltöltött idő nagy részében árnyéban maradunk, a bőr akkor is kellemes, egészségesen barna árnyalatot kap. Ennek érdekében tanácsos akár természetes, akár mesterséges formában béta-karotint fogyasztani. Természetes formájában a tökben, sárgadinnyében, sárgabarackban és a sárgarépában található.

Ha túl sok időt tölt a napon, a bőre foltossá válhat, bőrpigmentációk jelentkezhetnek. Ezenkívül azonban negyvenéves kor felett a nap a látásra is káros hatással lehet.

Különösen, ha az illető előtte is sokat tartózkodott napon, megfelelő szemüveg nélkül. Az UV-sugárzásnak ugyan csak kis része éri el az éleslátás helyét, hosszú távon mégis okozhat látáskárosodást. Ezt csak hatékony UV-szűrővel ellátott napszemüveggel lehet kivédeni.

  • Barnulást elősegítő ételek: A béta-karotinon kívül az E- és C-vitamin, valamint a szelén segítheti elő az egészséges és természetes barnulást. E-vitamint főleg a magvak tartalmaznak, mint a mandula, a mogyoró és a napraforgómag, valamint a pulykahús. C-vitamin a citrusfélékben található, valamint az eperben, málnában, paprikában és a burgonyában. Szelént a hús és halfélék, a kenyér, a tej és az uborka tartalmaz.
  • Fényvédő faktor: A flakonokon feltüntetett fényvédő faktor azt mutatja meg, hogy az adott készítmény mennyire gyengíti a napfény erősségét, és mennyi ideig maradhatunk a napon leégés nélkül. Például, ha egy krém négyes faktorszámú, akkor négyszer annyi időt lehet a napon tartózkodni, mint a krém használata nélkül. Így akadályozhatjuk meg a leégést, de ehhez persze ismerni kell saját igényeinket és bőrünk tűrésfokát.
  • A nap pozitív hatásai: A napsugarak a csontok, izmok, illetve az immunrendszer működése szempontjából igen fontosak. A napfény ezenkívül hozzájárul a jó közérzethez, serkenti a hangulatunkért felelős tobozmirigy működését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.