Bőrproblémák nyáron – erre érdemes figyelni a melegben

A nap jótékony hatása mellett nem feledkezhetünk meg azokról a bőrproblémákról sem, amelyek a napfény vagy a tartós meleg miatt alakulnak ki vagy attól rosszabbodnak.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 06. 10. 8:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron különösen fontos, hogy figyeljünk a helyes bőrápolásra, és kezeljük ezeket a bőrelváltozásokat – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

BŐRSZÁRAZSÁG

Az erős napsugárzás elvonja a nedvességet, a bőr száraz, viszkető lesz. Nyáron a sok fürdés, tusolás is érzékennyé teszi a bőrt! A száraz bőr apró hámsérülésein keresztül könnyen a szervezetbe férkőzhetnek a különböző baktériumok, vírusok, ezért nagyon fontos a külső és belső hidratálás is. A nyári bőrproblémák elkerülése érdekében napozás után mindig zuhanyozzunk le, és használjunk hidratáló E- és C-vitaminos testápolót. A forróságban a bőr is szomjazik, ezért ha napozunk, félóránként igyunk meg egy pohár ásványvizet vagy cukormentes gyümölcsteát.

 

NAPGOMBA

Ha a napsütés hatására apró, fehér pöttyök jelennek meg a bőrön, nem kell megijedni, ezek a pöttyök ártalmatlan gombafertőzés következményei. Leggyakrabban a vállakon, a lapockák közötti területen, a boka környékén és a felkaron jelennek meg. Panaszt általában nem okoznak, színük attól függ, hogy a bőrt éri-e UV-sugárzás. Amikor nem éri fényhatás, barnás-rózsaszínes foltok láthatóak, fény hatására aztán az egészséges bőr lebarnul, a fertőzött területen viszont fehér foltok láthatók. Igazából tehát nem a nap okozza a gombát, hanem a fertőzött foltok nem barnulnak le a környezetükkel. A pigmentsejtek károsodnak, így a tünetek akár több hónapig is láthatók maradnak, gombaellenes szerek alkalmazása mellett is.

NAPÉGÉS

A nyári bőrproblémák közül talán a leggyakoribb: ha nem fokozatosan szoktattuk hozzá magunkat a napfényhez, könnyen leégés lehet a napozás vége. Ilyenkor a bőr piros lesz, gyulladt, és előfordulhat, hogy felhólyagosodik. Ha láz, hidegrázás nem kíséri a leégést, elegendő, ha kerüljük a napfényt, és aloe verát, körömvirágot tartalmazó bőrnyugtatókkal kezeljük az égett bőrterületet. A hűsítő borogatás enyhíti a fájdalmat. Figyelem, a bőr nem felejt: a gyakori bőrégés hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához!

 

SZEPLŐK  ÉS  MÁJFOLTOK

Fiatalkorban a melanin (barna bőrfesték) rendellenes termelése, eloszlása miatt szeplők jelennek meg az arcon. Később ezek napfény hatására sötétebb májfoltokká válnak. Mivel a melanin képződése idegi és hormonális szabályozás alatt áll, nemcsak a napozással függ össze, hanem a szervezet működésével is: terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor a megnőtt ösztrogénszint hatására például élénkül. A pigmentfoltok kialakulását éppen ezért nagyon nehéz megelőzni. Nyáron kerüljük a közvetlen napfényt, és mindig használjunk az arcon és a kézen legalább 15-ös faktorú napvédő krémet. A pigmentfoltok ellen leghatékonyabbak a cink-oxidot vagy titánium-dioxidot tartalmazó készítmények, mert ezek nem elnyelik, hanem visszaverik a nap káros sugarait.

A kalap viselése megakadályozza, hogy az arcon kialakuljanak a pigmentfoltok. Nem mindegy azonban, hogy milyen fejfedőt választunk: a szalmakalap nem nyújt teljes védelmet, hordjunk inkább pamutalapú sapkát, kalapot. Ha már kialakultak a pigmentfoltok, megpróbálkozhatunk a halványításukkal.

Az aloe vera, a citromlé, a joghurt és méz keveréke, az író mind alkalmas a bőr felső, elhalt hámsejtjeinek az eltávolítására, eltüntetve vagy elhalványítva a májfoltokat, de a gyümölcssavas kozmetikumok is segíthetnek. Súlyosabb esetben bőrgyógyász lézeres kezeléssel tünteti el a zavaró pigmentfoltokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.