Erre érdemes figyelni, ha melegben fut

Aki nagy melegben fut, a szívét és az egész szervezetét jobban megterheli! Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy ne essen baja.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 06. 07. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fontos, hogy idejében felismerjük a felhevülés tüneteit. Sokan egyszerűen vállat vonnak a futás közben fellépő fejfájásra, gyengeségre, pedig nem szabad. A fejfájás, a szédülés, az émelygés, a gyengeség ugyanis a túlhevülés jelei is lehetnek. Még súlyosabb a helyzet, ha bizonytalanná válunk, vagy elsötétül a világ, ezek a tünetek ugyanis hősokkra utalnak – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

FUTÁS TÁRSASÁGBAN

Ha valakivel együtt futunk, az nemcsak azért jó, mert van kihez szólni edzés közben, hanem azért is, mert kéznél van a segítség, ha valaki esetleg rosszul lenne.

HIDRATÁLÁS!

A melegben különösen fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet. Az általános szabály szerint minden fél kilóra, ami edzés közben lemegy a súlyunkból, fél liter vizet kell meginni. Persze ezt nem kell egyszerre, edzés után ledönteni – sokkal jobb, ha nem várunk addig, amíg szomjasak leszünk, és folyamatosan kortyolgatunk. A vizelet színét is érdemes figyelni: ha világossárga, akkor minden rendben van, ha viszont sötétebb, akkor többet kellene inni.

 

JÓ IDŐZÍTÉS!

Ne az ebédidőben fussunk, amikor a legnagyobb a meleg, inkább sportoljunk kora reggel vagy estefelé. Mivel a nappalok hosszabbak ilyenkor, még amiatt sem kell aggódni, hogy ránk esteledik. Ha viszont csakis a legmelegebb órákban lenne időnk, az is megoldás, ha a légkondicionált edzőterem kényelmét választjuk.

 

MEGFELELŐ ÖLTÖZET!

A melegben még fontosabb, hogy olyan ruha legyen rajtunk, amelyben a bőr képes szellőzni, és amely elvezeti róla a nedvességet. Pluszpont, ha az UV-sugárzástól is véd, de a fényvédő krémet azért ne feledjük!

 

TUDATOS ÉTKEZÉS!

Edzés előtt kerüljük a nagyobb zsír- és fehérjetartalmú élelmiszereket, mivel ezeket nehéz megemészteni, és fel is hevítik a szervezetet. Válasszunk inkább nagy víztartalmú élelmiszereket, például gyümölcsöt vagy salátát. A nehezebb ételeket tegyük el edzés utánra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.