Új alapítvány segíti az ételallergiás magyar családokat

Minden hetedik ember allergiás Magyarországon, köztük sokan az ételek gyakori összetevőire. Különösen nagy gondot jelenthet ez a szerényebb keresetűeknek, hiszen az adalékanyagok nélkül készült, glutén -vagy tejmentes élelmiszerek drágábbak, mint a hagyományosak. A most létrejött Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány az ő mindennapjaikat is megkönnyítheti.

Forrás: Hirado.hu2022. 06. 02. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki allergiás valamilyen ételre vagy összetevőre. A hétköznapokban azonban azzal szembesülünk, hogy a „mentes” termékek kínálata szűkös, ráadásul nem az átlagember pénztárcájára szabták őket, pedig a probléma nem válogat – olvasható a hirado.hu cikkében.

Mi lobbizunk azért, hogy csökkentsék az ilyen termékek áfáját, de mentes csomagokat is szétosztottunk már. A célunk segíteni és megelőzni az allergiában szenvedők rosszullétét. Rájuk az ilyen élelmiszerek gyógyszerként hatnak, nem helyénvaló tehát, hogy luxuskiadást jelentsenek

– mondja Dr. Barta Anita, az Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hozzáteszi: fontos a figyelemfelkeltés is, hiszen a gyermekkorban jelentkező fájdalom esetében is felmerülhet az allergia gyanúja. Ha a gyermek már ebben az életkorban átesik az orvosi kivizsgáláson, idejében kezelhetővé válik a probléma.

Még azoknak is érdemes időszakosan, kúraszerűen elhagyni a tejet vagy a glutént, akik nem allergiások ezekre az anyagokra, hiszen az élet későbbi szakaszában kialakulhat érzékenység

– teszi hozzá a kuratóriumi elnök, aki édesapjával, Barta Józseffel és nővérével, Szabó-Barta Melindával közösen hozta létre az alapítványt.

 

Cégek és szakértők jelentkezését is várják

A tagok munkáját orvos és gyermekorvos is segíti, és mentes termékeket forgalmazó cég is felvette már velük a kapcsolatot. Jelenleg pedig további orvosok, dietetikusok és cégek jelentkezését várják, erősítve a szakértői vonalat.

Ebből a célból alapították meg az Év Egészségtudatos Vállalata és Környezetbarát Vállalata országos díjakat is, támogatva a hazai jó gyakorlatok és kezdeményezések terjedését.

Nagyon sok ételallergiás emberrel találkozhatunk a mindennapokban, így mindenképp üdvözlendő lenne, ha egy cég külön juttatásokkal segítené őket

– mondja Dr. Barta Anita, hozzátéve: arra is biztosítanak lehetőséget, hogy az érintettek tapasztalatokat cseréljenek. Mentes rendezvények is várják majd őket, nyáron a Balatonon, ősszel pedig Szekszárdon.

Ha egyelőre szűk körben is, de ma már vidéken is megtaláljuk a mentes termékeket. Többek közt például a siófoki Café Spiritben, amely az alapítvány vezetőségének mintakávézója, ráadásul mára macaronozó is.

A kávézó számos finomságot, többek közt pármai sonkás szendvicset, poharas zserbót és somlói desszertet kínál – itt azonban minden kedvencünket mentes változatban fogyaszthatjuk el. Az egyetlen siófoki glutén -és tejmentes vendéglátóhelyen szigorúan ügyelnek rá, hogy kizárják a keresztszennyeződés kockázatát.

Az alapítványt termékekkel és anyagiakkal is támogathatjuk, de akár egy ételallergiás gyermek részére is rendelhetünk plusz menüt a Café Spiritből. Várják ugyanakkor azok jelentkezését is, akiknek rászoruló családról van tudomásuk. Hiszen a jelmondat mindenkire vonatkozhat:

Élj mentesen teljesen!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.