Futással is küzdenek a betegség ellen

Egy északír városban, Lisburnben kisebb futómozgalom szerveződött azért, hogy futásra ösztönözzék a rákkal küzdőket. Két asszony, Etta Roberts és Kasia Garbal élen jár a jó példával.

Forrás: Csupasport.hu2022. 05. 31. 8:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor a futás sokkal többet jelent, mint azt gondolnánk, legalábbis a 74 éves Etta Roberts azok közé tartozik, akiknek a sport több, mint „szimpla” mozgás – olvasható a Csupasport.hu cikkében.

Az északír asszony elismerésre méltó módon száz úgynevezett Parkrun-versenyt fejezett be, azaz százszor tett meg öt kilométert a környezetében az amatőröknek rendezett futóviadalokon. Robertsnek egészségügyi szempontból is nagyon sokat használtak az események, hiszen a rákból próbált kigyógyulni, amikor futócipőt húzott. Mint mondta, a kezelőorvosok támogatták a törekvésében, hiszen fizikailag és mentálisan is rengeteget jelentett, hogy a kemoterápia idején is aktív maradt.

A BBC riportja nem részletezi, hogy a 74 éves nő milyen típusú rákkal küzdött, ám beszámol arról, hogy már a műtét előtt belelendült a futásba, hogy később jobban tudja végigcsinálni az operáció utáni rehabilitációt.

Ma pedig már nem egyszerűen fut a testi-lelki egészségért, hanem az 5k Your Way, azaz az Öt kilométer az utad tagjaként másokat is bátorítani próbál: még egy ilyen súlyos betegséggel küzdve is igyekezzenek aktívak maradni, fussanak szombatonként a parkban.

Etta Robertsén kívül is találunk inspiráló történeteket: Kasai Garbal tíz nappal azután csatlakozott egy futásra a társasághoz, hogy masztektómián (a mell eltávolítása) esett át.

Amikor diagnosztizálták a betegségemet, elhatároztam, szuperfitt és -egészséges leszek, hogy képes legyek megbirkózni az előttem álló kihívásokkal, és ha műteni kell, az ne legyen túlságosan megterhelő

– mondta Kasia.

Bár maga is arra számított, hogy a beavatkozás után ennyi idővel még az ágyat nyomja majd, kellően jó állapotban volt a mozgáshoz.

Olyan jól éreztem magamat, hogy a rák nem akadályozott, képes vagyok futni és más dolgokat is csinálni.

A BBC egy orvos, Gwyneth Hinds véleményét is idézte:

Maga a diagnózis és a kezelés is megrázó a betegeknek, a testmozgás nemcsak a fizikai állapoton javít, így növeli a túlélés esélyeit, hanem csökkenti a depressziót és a szorongást is.

Egy 34 éves kanadai férfiról, Jonathan Bradnamről írt a portál, aki kétszer is sikeresen harcolt a betegséggel, és a futás neki is rengeteg erőt adott.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.