Négy napig ingyenesen böngészhető az Arcanum, a könyvhét alkalmából

A szeptember 29-én kezdődő ünnepi könyvhét alkalmából bárki ingyenesen hozzáférhet az Arcanum maga nemében egyedülálló történelmi értékű archívumához, amelyben a régmúlt idők sajtótermékei, és más egyéb historikus dokumentumok lelehetők fel – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 09. 28. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló adatbázis a múlt hétköznapjainak megismeréséhez

Az Arcanum több mint két és fél évszázadra visszanyúlóan közel tízmillió oldalnyi kortörténeti, sőt, nem egy esetben forrásértékű historikus dokumetum tárháza.

 

A közelebbi és a távoli múlt megannyi sajtóterméke,

 

közéleti-politikai, kulturális, napi és hetilapok, egykori sport –, illetve bulvárlapok között lehet tallózni, amelyek egyfajta időkapszulaként vezetnek vissza bennünket a 20. és a 19. század mindennapjaiba, illetve sorsfordító eseményeibe.

Az Arcanum e páratlan archívum minél könnyebb kezelhetősége érdekében az utóbbi időben több fejlesztést végzett el, így most már – többek között – tulajdonnév felismerés alapján is használhatjuk a böngészőt. Az Arcanum munkatársai a felhasználói szokásokat elemezve felismerték, hogy leggyakrabban a tulajdonnevekre keresnek rá a felhasználók az adatbázisban, úgy mint személy, település, vagy intézménynevekre.

Mostantól már lehetséges, hogy a részletes keresőben ezek alapján válasszák ki vagy szűkítsék a keresett tárgyat. Ugyancsak fontos újítás a fordító, ami lehetővé teszi a nem magyar nyelvű szövegek lefordítását. Az újságcikkek esetében szerző, cím és képaláírás szerint is lehetségessé vált a keresés.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.