időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Négy napig ingyenesen böngészhető az Arcanum, a könyvhét alkalmából

Forrás: Origo
2022.09.28. 15:35 2022.09.28. 17:35
Négy napig ingyenesen böngészhető az Arcanum, a könyvhét alkalmából

A szeptember 29-én kezdődő ünnepi könyvhét alkalmából bárki ingyenesen hozzáférhet az Arcanum maga nemében egyedülálló történelmi értékű archívumához, amelyben a régmúlt idők sajtótermékei, és más egyéb historikus dokumentumok lelehetők fel – olvasható az Origo cikkében.

Egyedülálló adatbázis a múlt hétköznapjainak megismeréséhez

Az Arcanum több mint két és fél évszázadra visszanyúlóan közel tízmillió oldalnyi kortörténeti, sőt, nem egy esetben forrásértékű historikus dokumetum tárháza.

 

A közelebbi és a távoli múlt megannyi sajtóterméke,

 

közéleti-politikai, kulturális, napi és hetilapok, egykori sport –, illetve bulvárlapok között lehet tallózni, amelyek egyfajta időkapszulaként vezetnek vissza bennünket a 20. és a 19. század mindennapjaiba, illetve sorsfordító eseményeibe.

Az Arcanum e páratlan archívum minél könnyebb kezelhetősége érdekében az utóbbi időben több fejlesztést végzett el, így most már – többek között – tulajdonnév felismerés alapján is használhatjuk a böngészőt. Az Arcanum munkatársai a felhasználói szokásokat elemezve felismerték, hogy leggyakrabban a tulajdonnevekre keresnek rá a felhasználók az adatbázisban, úgy mint személy, település, vagy intézménynevekre.

Mostantól már lehetséges, hogy a részletes keresőben ezek alapján válasszák ki vagy szűkítsék a keresett tárgyat. Ugyancsak fontos újítás a fordító, ami lehetővé teszi a nem magyar nyelvű szövegek lefordítását. Az újságcikkek esetében szerző, cím és képaláírás szerint is lehetségessé vált a keresés.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.