A változékony idő komoly gond a méhek és méhészek számára

A szeszélyes időjárás a méhészek számára is sok gondot okoz. Néhány hét múlva kiderül, mekkora a fagykár az akácosokban – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.

Forrás: veol.hu - mediaworks2021. 04. 24. 10:24
null
Ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Krisztián, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) pápai csoportjának elnöke elmondta, saját tapasztalatai, illetve a környékbeli méhészek beszámolói szerint nem teleltek rosszul a méhek, csak egy-két esetben fordult elő nagyobb pusztulás; a tavaszi időjárás azonban rendkívül kedvezőtlen.

– Már február elején beköszöntött az enyhébb, tavaszias idő. Ekkor a méhcsaládok fejlődése is megindulhatott volna, ám szinte azonnal érkezett egy hidegbetörés, így leállt a fejlődés.

A méhek bélrendszerében ugyanis ki kell alakulnia egy bizonyos mikroflórának, hogy képesek legyenek megemészteni a virágport, amiből pempőt tudnak termelni a dajkáláshoz. Ehhez 3-5 nap szükséges. Azonban eddig a tavasz is úgy alakult, hogy a néhány napos jó idő után mindig újabb hidegfront érkezett. Ez a hullámzó időjárás nagyon rossz a méheknek, nem tudják követni, amit a növények produkálnak, le vannak maradva – magyarázta Szabó Krisztán. Hozzátette, a korábbi évek hasonló időszakához képest gyengébbek a méhcsaládok.

Ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

A pápai csoport elnöke rámutatott, az időjárás a növényeket sem kímélte:

valószínű, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elfagytak az akác rügyei.

Az ország nagy akácosaiban feltehetőleg mindenhol mínusz 6 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet. – Nagyjából két hét múlva derül ki, hogy mekkora lett a fagykár. A repce esetében pedig az aszály okozott komoly gondot. Azonban hiába is mézelne hamarosan a repce, nagyon gyengén tudnák csak kihasználni a méhek, hiszen a fejlődésük még el van maradva attól, ahogy a repce áll – tette hozzá Szabó Krisztián.

Mint mondta, ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni. Akkorra már a méhállományok egy része képes lenne akácmézet termelni. – Minden méhész erre vár, mert a tavalyi év ebből a szempontból nem volt kielégítő, sőt, az előző néhány év sem mondható kimagaslónak – hangsúlyozta az OMME pápai csoportjának elnöke.

Megjegyezte, bárhogy is lesz, a méhészek többsége nem keseredik el, mert az akácon túl is van élet, és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.