Ezért érdemes színes gyümölcsöket és zöldségeket enni

A gyümölcsök és a zöldségek fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek. A szivárványos étrend betartásával biztosíthatjuk, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjunk, ami hozzájárul az általános jólétünkhöz és egészségi állapotunkhoz. Összeszedtük a legfontosabb információkat a szivárványos étrendről és fontosságáról.

Forrás: origo.hu2020. 11. 11. 16:34
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldolgozott ételektől eltérően a gyümölcsök és zöldségek összetett szénhidrátokat, rostokat és tápanyagokat tartalmaznak. A legtöbb közülük színes szuperétel, alacsony a kalóriatartalma és csak természetes cukrok vannak bennük.

A különböző színű zöldségek és gyümölcsök tápanyagprofilja változó, így kimaxolhatjuk a bennük lévő táplálkozási előnyöket.

Kék és lila alapanyagok

A kék és lila alapanyagok tele vannak antocianinokkal, amelyek természetes növényi pigmentek, tehát ezek adják a színüket. Érdekességük, hogy valójában erős antioxidáns tulajdonságúak, ezért hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában csökkenéséhez.

Mit együnk?

  • áfonya
  • padlizsán
  • szőlő
  • szilva
  • lila káposzta
  • lila édesburgonya
  • vörös cikória
  • zöld alapanyagok
  • Fotó: Pexels

    A zöld színű zöldségek segítenek megőrizni a szem, a csontok és a fogak egészségét. Gazdagok K-vitaminban, amely segíthet meggátolni a véralvadást is.

    Általában c- és e-vitaminok is vannak bennük, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

    A zöld zöldségek és gyümölcsök luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a szembetegségek kialakulását.

    Mit együnk?

  • spárga
  • brokkoli
  • spenót
  • avokádó
  • petrezselyem
  • Fotó: Pexels

    Narancssárga és sárga alapanyagok

    A narancssárga és sárga alapanyagok természetesen gazdagok béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin hatással van a szem, a fogak, a csontok és a bőr egészségére is.

    Mit együnk?

  • banán
  • tök
  • sárgadinnye
  • sárgarépa
  • narancs
  • nektarin
  • őszibarack
  • édesburgonya
  • sárga pritaminpaprika
  • Piros alapanyagok
  • A piros alapanyagok, mint például a málna és a cseresznye, tele vannak likopinnal. Ez az antioxidáns az A-vitaminnal, a C-vitaminnal és a rostokkal karöltve jót tesz a szív egészségének és az általános jólétnek.

    Fotó: Pexels

    Mit együnk?

  • alma
  • cékla
  • cseresznye
  • vörös bab
  • gránátalma
  • málna
  • vörös káposzta
  • kaliforniai paprika
  • vörös grapefruit
  • rebarbara
  • görögdinnye
  • eper
  • paradicsom
  • fehér alapanyagok
  • A fehér alapanyagok, mint a körte és a karfiol, tele vannak élelmi rostokkal, segítenek visszaszorítani a rossz koleszterinszintet. Ezenkívül a fehér szuperélelmiszerek jó forrásai az antioxidánsoknak is.

    Mit együnk?

  • karfiol
  • fokhagyma
  • póréhagyma
  • paszternák
  • körte
  • fehér hagyma
  • Szivárványos sült zöldségek
  • Fotó: Pexels

    Hozzávalók:

  • fél brokkoli, apróra vágva
  • 4 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 kaliforniai paprika, apróra vágva
  • fél sütőtök, felkockázva
  • 1 lilahagyma, felaprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • egy csipet só és bors
  • Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Rendezzük a zöldségeket egy sütőlapra a következők szerint: paprika, répa, tök, brokkoli, lilahagyma.
  • Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal.
  • Süssük 20-25 percig.
  • Fotó: Pexels

    Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.