Hadat üzentek a szakmai szervezetek a megtévesztő ételneveknek

Azt is céluknak tartják, hogy húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket lehessen nevezni.

Forrás: veol.hu - mediaworks2021. 04. 04. 13:19
null
Nap mint nap találkozunk ravasz módon félrevezető termékleírásokkal- és megnevezésekkel (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együtt a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Tej Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet is azt kéri, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését – közölte a NAK. Az állattenyésztőket, és feldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják azt a javaslatot, amely az unióban – olvasható a veol.hu oldalán.

korlátozná a trükközést az elnevezésekkel, és megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej, tejtermék megjelölés használatát.

A kifogásolt kifejezések közé tartozik például a „joghurt stílusú”, a „sajtutánzat”, a „sajtszerű”, a „tejszín ízű”, a „laktózmentes tejhelyettesítő” – írták.

A javaslaton túl a magyarországi szervezetek

azt is célnak tartják, hogy húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket lehessen nevezni.

Hozzátették, hogy a termelők felháborodva fogadják a növényi alapú tejtermék-utánzatok jelöléseit. Ilyen többek között a különféle ízű „növényi tömb”, a „mylk”, a „vajas ízű margarin”, a „szójagurt”.

Szerte a világon sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból, genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló anyagokkal, genetikai manipulációval előállított húshelyettesítőkkel, műhússal. Az EU egyértelműen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmény, és a tejtermék fogalmát, de az állati eredetű, a növényi alapú termékek elnevezései körüli helyzet „nem tiszta” – tették hozzá.

Nap mint nap találkozunk ravasz módon félrevezető, megtévesztő termékleírásokkal- és megnevezésekkel (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

A közlemény szerint a NAK elfogadja, ha a fogyasztói igényekkel együtt emelkedik a húsmentes, tejmentes, vegetáriánus, vegán termékek aránya, de elvárja a tisztességes, következetes marketingtevékenységet, amely mind a hús- és tejtermékek fogyasztóit, mind a termelőket, mind a hús- és tejipar munkáját tiszteletben tartja.

Az Európai Parlament tavaly októberben szavazott a Közös agrárpolitika (Kap) módosító javaslatairól, amelyek közül a 171-es a tejtermékek helyettesítésére használt készítmények elnevezéseit tartalmazza. A NAK az ehhez kapcsolódó módosító javaslatot támogatva utasítja el a kifogásolt megnevezéseket.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.