Kokainpasztillák is voltak az egykori balatoni útipatikákban

Az elmúlt évszázad során rendszeresen vittek magukkal a bőröndjeikben kokaint a Balatonhoz utazók, a rendőrség mégsem csapott le rájuk! – írja a LikeBalaton.hu oldal.

Forrás: likebalaton.hu - mediaworks2021. 01. 12. 16:14
null
Eleinknek minden bajra volt egy homeopátiás üvegecskéjük Forrás: Mihály Szilvia - Like Balaton/Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges kis ampullákat tartó ládikák, könyvecskék mutatják be az elmúlt évszázad útipatikáját a keszthelyi Amazon Ház és Látogatóközpontban. A fekete színű sebtapasz, a hashajtó, a migrénpasztilla és a homeopátiás szerek mellett hihetetlen, de kokainpasztillák is láthatóak.

– Hogy kerülnek kokainpasztillák egy főúri utazást bemutató kiállítás emléktárgyai közé?

– A gyorsan felszívódó kokain helyi érzéstelenítő hatását az 1880-as években fedezték fel. A kokain pasztillákat bármely gyógyszertárban meg lehetett vásárolni. Úgy gondolták, hogy néhány pirula megszünteti a garat és gégehurutot, köhögést és rekedtséget. A hangulatjavításra is használt kokain káros, sőt végzetes következményeivel ekkor még nem voltak tisztában

– tudta meg a Like Balaton oldal Tóbiás Gábortól az Amazon Ház és Látogatóközpont múzeumi menedzserétől, aki megnyugtat bennünket, hogy ebben az időben kokainnal a bőröndben útrakelni nem számított bűncselekménynek, sőt, ez teljesen hétköznapi eset volt.

– Az utazás előtt nagy odafigyeléssel állították össze útipatikájukat az emberek, saját gyógyszerészük, orvosuk által javasolt szereket vittek magukkal bőröndjeikben. A XIX. század népszerű, de vitatott orvosi módszere volt a homeopátia, amit Magyarországon hasonszenvi gyógymódnak neveztek, a homeopátiás készletek összeállításával a gyógyszerészek foglalkoztak. A hordozható, utazásra is megfelelő, a mai szemmel is igen látványos homeopátiás készletek azt az illúziót keltették az utazókban, hogy minden nyavalyára lesz gyógyító erejű üvegcséjük.

Az úti patikaládák és homeopátiás készletek a XX. század elején kezdtek kimaradni az útipoggyászból, az utazók bízvást remélhették, hogy a népszerű kiránduló- és fürdőhelyeken lesznek gyógyszertárak.

Keszthelyen is volt patika, ahol a nyaralóvendégek is kiválthatták a szükséges gyógyszereiket.

Kokain nem csak a kiállításon kapott helyet, az Amazon Szállóban anno a szert fogorvosi kezelések során is használták

- ezt már Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze mesélte el a LikeBalaton.hu olvasóinak.

– A kokainra, mint csodaszerre tekintettek a XIX. század végén. A fogorvosok a különféle fogászati kezelésekkor használták a kokaininjekciót fájdalomcsillapításra. Így tett Dr. Vertheimer is, aki 1907 nyarán a keszthelyi Amazon Szállóban rendezte be fogműtermét.

Eleinknek minden bajra volt egy homeopátiás üvegecskéjük
Fotó: Mihály Szilvia – Like Balaton/Mediaworks

A Pesti Hírlap 1891. január 16-i számában így írt a kokain fogorvosi felhasználásáról: „A Kokain alkalmazása a foghúzásnál nem lehet ártalmas. Hiszen nem többet vesznek a foghus érzéketlenné tételére mint 0-012— 0-025 grammot. Nem minden fognak kihúzásánál marad el a fájdalom a Kokain befecskendezés dacára. De ez inkább csak kivétel, azért ha nincs annyi energiája, hogy a foghúzást kokainozás nélkül eltűrje, ne féljen a Kokaintól. Ki a rossz foggal.” (Forrás: Arcanum)

1929. februárjában már a kokain káros mellékhatásairól számolt be a Pesti Hírlap: „ A régi időkben kokaint használtak. A kokain nyolcszor olyan mérges, mint a novocain. A kokain uralkodása idejében rosszullétek és hallucinációk napirenden voltak. Manapság is könnyen lehetséges, hogy valaki rettenetes rosszullétet érez kokain használata után.” (Forrás: Arcanum)

Egészségügyi tanácsok a korabeli utazóknak:

  • Az úti célunkat ismerő orvossal állítsuk össze az útipatikát!
  • Meghűlés ellen sohase viseljünk vászoninget, hanem csak gyapjúinget!
  • Poshadt vizet ihatóvá tehetünk, ha abban faszenet főzünk!
  • Nem lesz vízhólyagunk, ha egy nyers tojást ütünk a cipőbe vagy a csizmába.
  • Este a fáradt lábakat ecetes vagy pálinkás vízben kell megmosni!
  • Fogtisztításra az úton nincs jobb szer az olyan friss víznél, melybe egy-két csepp kámforos pálinkát eresztettél!
  • Torokfájásra kössön torkára meleg hamuval megtöltött vánkocskát. Gargalizálja olyan tejjel, melyben kevés bors is főtt!
  • A kokainkapszulák történetét is felelevenítő cikk eredeti változata IDE kattintva érhető el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.