Rákgyilkos összetevőt találtak a zöld teában

A Rensselaer Polytechnic Institute kutatói szerint egy olyan vegyület van a zöld teában, ami jelentősen csökkenti a rák kialakulásának esélyét – írja az IFL Science tudományos hírportál alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 23. 12:00
zöld tea
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rangos Nature Communications folyóiratban megjelent publikációban kimutatták, hogy a zöld tea egyik fő összetevője, az epigallocatechin-gallát (röviden EGCG) növeli a szervezetben egy bizonyos fehérje, a p53 mennyiségét, ez pedig rákellenes folyamatokat indít el. A p53 fehérje a rákos betegek esetében gyakran nem működik megfelelően.

„Mind a p53, mind az EGCG egy rendkívül érdekes molekula. A rákkal küzdők felénél mutációkat mutattak ki a p53-ban, míg az EGCG egy fontos antioxidáns a zöld teában" – írta a kiadott közleményben Chunyu Wang, a kutatás egyik szerzője. „Most egy eddig nem ismert, közvetlen kapcsolatot mutattunk ki a két molekula között, ami új, rákellenes gyógyszerek kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat. Munkánk segít megmagyarázni, miként képes fokozni az EGCG a p53 rákellenes aktivitását" – tette hozzá a szakértő.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A p53 fehérje abból a szempontból különleges, hogy rugalmas alakja van, így többféle funkciót képes ellátni a sejtekben: segíti a DNS megjavítását, ha pedig ez nem lehetséges, „öngyilkosságra" készteti a meghibásodott sejtet, továbbá leállítja a sejtek osztódását, ha valami probléma történik.

Normális körülmények között a p53 kisebb mennyiségben van jelen a sejtekben, ami egészséges szervezetben tökéletesen elegendő, ha viszont rákos sejtek jelennek meg a testben, sokkal többre lesz szükség a fehérjéből.

az EGCG úgy növeli a p53 szintjét, hogy annak n-terminális régiójához kapcsolódva megakadályozza a fehérje lebomlását.

A p53 és az antioxidáns közötti kapcsolat, valamint az N-terminális szegmens, mint potenciális gyógyszercélpont ismerete segítheti újfajta rákellenes készítmények kifejlesztését.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Felgyorsíthatják a fogyást ezek a gyógynövényteák

A legjobb, ha diéta közben sok folyadékot fogyaszt, hiszen ez segít csökkenteni az éhségérzetet. Sok gyógynövény teája ráadásul felgyorsítja az emésztést, az anyagcserét és ezáltal a fogyást – írja a dietaesfitnesz.hu.

Csalán: régi ismerős

Hagyományos gyógynövényünk a csalán, csodás erejét mégsem használjuk ki eléggé. Pedig hűvösebb időben mindenképpen érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk, mert remekül véd a légúti megbetegedésektől, és az immunrendszert is erősíthetjük vele. Ráadásul a benne található hangulatjavító szerotonin még a téli depressziótól is megóvja az idegrendszert. És ami a legfontosabb: remek méregtelenítő és zsíroldó is egyben.

Legyünk óvatosnak! Vízhajtó hatása miatt nem tanácsos napi két bögrénél többet fogyasztani belőle.

Elkészítése: 1-2 evőkanál szárított csalánlevelet forrázzuk le, majd 15 percig hagyjuk állni, s végül szűrjük le.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.