Tények és tévhitek az édesítőszerek veszélyei kapcsán

Jelenleg nincs olyan elfogadott tudományos eredmény, amely bizonyítaná az édesítőszerek rákkeltő hatását.

Forrás: MW2020. 10. 13. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen használnak mesterséges édesítőszereket, miközben gyakran jelennek meg olyan hírek, miszerint rendkívül károsak, és jobb kiiktatni az étrendünkből. Megkérdeztük Kreisz Andrea dietetikust, hogy mennyire kell jelentenek valós veszélyt az édesítőszerek.

SZIGORÚ SZABÁLYOZÁS

A mesterséges édesítőszerek állítólagos daganatkeltő, étvágynövelő hatása rémhír. A Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, hogy milyen édesítőszereket, s mely élelmiszerekben használhatnak a gyártók, mennyi a maximálisan alkalmazható mennyiségük, és előírja az édesítőszerek csomagoláson való feltüntetését.

Már az a tény, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv foglalkozik ezen termékekkel, kizárja, hogy „mérgezőek”, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanok lennének.

Az édesítőszerek forgalomba bocsáthatóságátnak körülményeit szigorú szabályozások kötik
Fotó: Shuttershock

Az édesítőszerek forgalomba kerülésének, használatának EU-engedélyezése is szigorú kritériumokhoz kötött, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak. Biztonsági vizsgálat nélkül esélye sincs egy édesítőszernek, hogy engedélyezzék a használatát. Egy ilyen biztonsági vizsgálat lebonyolítása és elemzése akár 10 évig is eltarthat.

A MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK FOGYASZTÁSÁBAN IS MÉRTÉKET KELL TARTANI!

Az édesítőszerek csomagolásán feltüntetik a naponta felhasználható mennyiséget, amelynek meghatározásánál figyelembe veszik, hogy egyesek – például a cukorbetegek – akár napi szinten használják egész életen át, de tekintettel vannak az érzékeny fogyasztói csoportokra is, például a gyermekekre. Ezen szempontok alapján határozzák meg az úgynevezett Megengedhető Napi Bevitelt (ADI), nagy biztonsági sávot hagyva.

Jelenleg nincs olyan elfogadott tudományos eredmény, amely bizonyítaná a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatását, de más káros hatást sem sikerült meggyőzően bizonyítani.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ételek és italok, amikben sokkal több cukor van, mint gondolnád

A túl sok cukorfogyasztás nem egészséges. Nemcsak elhízáshoz vezethet, ha sok cukrot eszünk, hanem számos betegség kockázatát is fokozza, beleértve a szívbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget. Ám bármennyire is igyekszel kiiktatni, sok olyan ételben is van cukor, amelyre nem is gondolnál.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

A joghurt lehet tápláló és egészséges reggeli, de sokkal jobban jársz, ha magasabb zsírtartalmú joghurtot, vagy görög joghurtot eszel. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok, pláne az ízesítettek, ugyanis több cukot tartalmaznak, hogy fokozzák az ízhatást. 245 gramm joghurtban akár 47 gramm (12 tesákanálnyi) cukor is lehet.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.