Tokaj-Hegyalja mindig tud újat mutatni

Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud jóval több, mint amit egy sietős átutazó lát a faluból. A bronzkor óta lakott Tokaj-Hegyaljában él jó néhány elhivatott borász, akik célul tűzték ki, hogy az emberek újra felfedezzék, milyen egy jó furmint, hárslevelű vagy épp sárga muskotály.

Forrás: tokajgastro.hu2020. 09. 28. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén 11. alkalommal rendezték meg Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud településein a Mindszenthavi Mulatságot. Borokat, pezsgőket, sajtokat, de még lekvárkülönlegességeket, boreceteket és alkoholos kávéspecialitásokat is kóstolhattak a Tokaj-Hegyalja környékére érkezők.

A rossz idő ellenére sokan ellátogattak a két falu különböző eseményeire. Nyitott udvarok várták az érdeklődőket, ahol nem hiányzott a zene, az étel-ital és a kultúra sem: Tóbiás Adrienn Útravaló: A Tokaji borvidék című kötetét két helyszínen is dedikálta.

A rendezvény pénteken, habzó, gyöngyöző borok és pezsgők kóstolójával kezdődött a Henye Borbárban. Az Ó, azok a csodás tokaji buborékok esten már érezhető volt, hogy ez a Mindszenthavi népszerűbb lesz, mint az eddigiek. Számos érdeklődő gyűlt össze, hogy megkóstolja a Patricius Borház, a Dereszla Pincészet, az Illés Pincészet, a Babits Pince, a Tokaj Nobilis, a Hangavári Pince, a Kikelet Pince, a DemeterVin valamint a Barta Pince buborékos italait.

Szombaton – szerencsére az idő is megemberelte magát, és már reggel elállt az eső – a Csicsörke Műhely programján lekvárokat, szörpöket és zempléni sajtokat lehetett kóstolni.

A Dereszla Pincészet – többek között – elemlámpás pincetúrára és mini gatortúrával várta az érdeklődőket. A Patricius Borház inkább a kulináris élményekre helyezte a hangsúlyt. Azok, akik az idén huszadik születésnapját ünneplő borház programjait választották részt vehettek egy pezsgős pikniken – amit éppen a rossz idő miatt nem a szőlőben tartottak, de a vendéglátásra így sem lehetett panasz. Teltházas volt a Cukrász vs. Borász kóstoló, ahol furminots és pezsgős süteményeket párosított össze Nagy-Nadházy Réka, cukrász és Molnár Péter, a Patricius birtokigazgatója. Délután pedig a tokaji aszú és libamáj tökéletes összhangját fedezhették fel az ínyencebb érdeklődők.

Különleges élményprogrammal és borkóstolóval készült a Bott Pince is, és azt is megtudhattuk, hogy mi köze a pincészetnek a keresztúri kerámiához. A történet szerint a Hernádról érkező Ullrich család 1930-ban megvásárolta Bodrogkeresztúrban a régi vásártéren található 300 éves kőépületet. Ennek pincéjében indult akkoriban a kerámiagyár, ahol rengeteg cserépkályha, csempe, dísztárgy készült. A 70-es években több, mint 300 embernek jelent munkát, megélhetést a gyár. A kommunizmus után azonban bezárt, és az épület állaga nem csak romlott, de teljesen kihasználatlan volt 30 éven át.

A Bott Judit és Bodó József épp már kezdte túlnőni a kis pincéjüket, így kellett valami megoldás: a tönkrement épületeket meglátva eldöntötték, hogy az egykori kerámiagyárban lesz az új pincészetük. Több évnyi kemény munka, felújítás után elkészültek, és a közönség is megnézhette, hogy a régmúlt, a hagyomány, hogyan találkozik a jelennel és lesz belőle – bor formájában – fényes jövő.

Nagy volt az érdeklődés Bárdos Sarolta pincéjénél is – akit 2020-ban az év borászának választottak Tokaj-Hegyalján –, aki nem csak a borait mutatta meg, hanem a pezsgőkészítés rejtelmeibe is beavatta a kíváncsi, ám a pezsgőhöz kevésbé értő embereket. Betekinthettünk a degorzsálás rejtelmeibe is.

Orsolyák Attilánál nem csak a borait, hanem őt magát is megismerhettük. A nyitott, őszinte borász – magát csak „budai ficsurként” jellemezte – a kostoló mellé finom ételekkel is készült. A félig kész – vagy még annyira sem – pincészetnél mindenki félre tehette a feszengését és egy igazi bulihangulat vette kezdetét, ahogy Attila mondta “take it easy”.

Bodrogkeresztúr kávézója alkoholos kávékülönlegességek kóstoltatásával készült a Mindszenthavi Mulatságra.

Négy kávés-alkoholos italból mindenki eldönthette, hogy melyik a kedvence, a többség a tokaji aszús-dió pálinkás változatra szavazott. De itt a kávézóban tudhattuk meg azt is, hogy hogyan kerül a söröskorsó a tokaji asztalra: a helyi sörfőzde ugyanis itt mutatta be a söreit.

Négy kávés-alkoholos italból mindenki eldönthette, hogy melyik a kedvence, a többség a tokaji aszús-dió pálinkás változatra szavazott. De itt a kávézóban tudhattuk meg azt is, hogy hogyan kerül a söröskorsó a tokaji asztalra: a helyi sörfőzde ugyanis itt mutatta be a söreit.

Este még meghallgattuk Kiskatát a Bocskai Pince udvarán, de a krónikásnak is véges volt az ideje, és bár a helyszínek között lehetett gatorral vagy a helyi hopp on hop of busszal is közlekedni, még sem fért bele minden helyszín meglátogatása a napunkba. Sajnos, nem jutottunk el a Füleky Pincéhez sem, ahol a tokaji LaBor Bisztró ételeit lehetett kóstolni, miközben latin tánczene szólt. De az este programjába az sem fér bele, hogy elmenjünk a táncházba, ami Bodrogkeresztúr faluházában volt. Na, majd jövőre…

A nap zárásaként a Keresztúri Esték sorozatában Földes László Hobo adott nagy sikerű koncertet. Az idén 75. születésnapját ünneplő zenész az eredetileg egy órásra tervezett koncertjét megtoldotta még eggyel, annyira élvezték a közönséggel egymás társaságát.

Bor és sajt – párban, vagy magányban

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.