Na, nem kell megijedni, és fölösleges a webcímet is nézegetni ott fent, nem egy hentes- és mészárosképző oldalán kötöttek ki, hanem ott, ahova valóban kattintottak. Egy vadételek elkészítését – igaz, kissé bizarr formációkban – bemutató blogra. Úgyhogy üdv a maradóknak, és dőljenek hátra, mert mindjárt kezdünk!
Szóval bárdra fel! Kezdjük egy kis biológiaórával. Van ugyebár a disznó, sertés, malac, röfi, coca, hízó, kucu… Ezt még lehetne ragozni a nemi jelleget megkülönböztető szinonimákkal is. De nem itt. Ugyanis ezek elsősorban a házi disznóra vonatkoznak. A vadásznyelv nem ennyire gazdag. Ott van kan (apu), koca (anyu), malac (kistesó) és a mai témánk, a süldő (nagytesó). Persze itt is lehetnek egyéb kifejezések, de inkább haladjunk.
Tegyük fel, mondjuk, hogy a lottó ötöst kihúzták, és a főnyeremény nem az a sok, rengeteg semmirevaló papírpénz, hanem egy vaddisznósüldő (egyes vidéki településeken: sűdő) legfinomabb porcikája, a karaj. Tegyük fel, hogy van szelvényünk. És ha már feltettük, akkor nyerjük is meg.
– Há’ szomszéd, gondoltad volna? Hogy pont engem húznak ki… Ejj, de boldog vagyok!
– Jajj, Jóska! Te mindig ilyen szerencsés vótál… Gyere, igyunk e’ stampedlit erre a nagy jó hírre!
Szóval akkor van egy győzelmi gerincünk, a vaddisznók nemzetségének süldő korosztályából. Az egyszerűség kedvéért – meg hogy ne kelljen még rénfát vagy bontószéket is beleeszkábálnom ebbe az amúgy is „átlagtalan” történetbe – tegyük fel, hogy bár csontos ugyan az alkatrész, de már a lottózóban, hosszanti irányban kettévágták. Mennyivel egyszerűbb így, ugye?!
Mondom, hogy még mi az, amire okvetlenül szükségünk lesz: paprika, paradicsom, füstölt szalonna (nem baj, ha egy diszkrét árnyalatnyi húscsík is meghúzódik benne), zsír (ez egy ilyen világ, fogkrémmel mégsem főzhetünk), só, bors.
Eddig szerintem – a hozzávalókból ítélve – nem egy ördögtől való kacifántos étel. Az egyszerűséget tovább fokozva, haladjunk lépésről lépésre.
1. lépés
Még véletlenül sem filézzük ki a karajunkat, ugyanis itt épp a csontos mivolta az, ami igazán kívánatossá, igazán fenségessé fogja emelni eledelünket. Kiemeli majd azt az ízt, ami miatt majdnem tönkrevágtuk a konyhabútort. Szépen felszeleteljük a karajt, és ahol kell, ott rásegítünk a betűfolyam elején említett és vízválasztóként felhozott bárddal. Mivel a sűdő fiatal egyedet takar, ezért nem kell akkorát odacsördíteni, mintha egy mamutfenyőt akarnánk kettéhasítani. Az első suhintás után „szó bennszakad, hang fennakad” és higgyük el, a végén még élvezni is fogjuk a sarabolást.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!