Lehajtott fejjel kell töredelmesen bevallanom: nem nekem való ez a színeváltozás!
Kezdődött az egész a karácsonyi menüsor által okozott kínokkal és gyötrelmekkel. Bejgli, töltött káposzta, szarvassült, halászlé, fácánleves, zserbó, méteres kalács, rántott hal, zelleres krumplisaláta… és ezek felcserélve, utolsó előre fuss! felkiáltással folyamatosan váltakozva ismétlődtek, kergettek a végtelenbe és tovább. Arról nem is beszélve, hogy ezt csak tetézte – hála a túláradó családi és baráti vendégszeretetnek –, hogy bárhová mentünk, mindenhol, mindig enni kellett! Ungarische wirtschaft!
– Egy kis káposztát, vagy talán egy kis bejglit…?
Volt úgy, hogy már csak azért ettem, mert csak. El tudják ezt képzelni? Szörnyű!
Némi szünetet engedélyezett a két ünnep közötti konyhakerüléssel egybekötött lézengés, de aztán a lábosok felett újra gyülekezni kezdtek a zsírgőzös párák és fellegek, a tűzhely körül újabb lángok lobbantak, azután pedig az év végére megint beköszöntött a szentkúti búcsú.
Hát lehet ebben a közegben köménymaglevesről írni?!
Válaszokat várok!!
Mert azt akartam… A kellemes, a gyomornyugtató, a bársonyos köménymaglevesről írni, mondván, úgyis mindenki megzavarodik a töméntelen étel- és italfogyasztás okozta kínoktól.
De nem ment! Bármennyire is erőltettem, nem ment.
Gondolataim mindig visszakanyarodtak a fagyasztóban szunnyadó vadmalaccombhoz. Nem tehetek róla…
Bármikor kihúztam a rekeszt, mindig összemosolyogtunk, becézgettük egymást…
Becsületemre legyen mondva, megembereltem magam – legalábbis egy kis időre –, mert a szilveszteri egész napos menü első grádicsát (ebéd) kihelyezett ülés keretében egy közeli sváb vendéglőben tartottuk. Mondhatom, kiváló volt.
A vacsora a szokásos virsli, mustár, kenyér és saskabaré volt…
Aztán B. ú. é. k.!!!
És a cérna elszakadt, nem bírtam már tovább… Az új év első perceiben feltéptem a hűtőt, és kiemeltem a vadmalac combját.
Mert ami jár, az jár. Mondhatnám azt is, hogy mert megérdemlem.
Pár óra alvás után, aztán némi pirított rozskenyérre kent körözöttel enyhítettem italozásban megfáradt gyomrom háborgó tengerét, és nekiláttam az újévi malacsült elkészítésének.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!