Extra vitaminforrás pár forintért

Az ősszel és a hideggel együtt megérkezik a szezon egyik legegészségesebb és egyik legolcsóbb gyümölcse, a sütőtök.

tt
2012. 09. 27. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyár és az aszály egyik hozadéka – a kevesebb pálinka mellett – a tökszezon startjának korábbra csúszása. Eddig általában október közepétől futhattunk össze a halloweenként is jegyzett dísz-, valamint a klasszikus sütőtökökkel a piacon, most, az idei aszálynak köszönhetően hamarabb beértek a hazai tökföldek.

Remek élettani hatások

A korai érés az amerikai kontinensről származó növény minőségét, ízét az eddigi tapasztalatok alapján nem befolyásolta. A vitaminokban gazdag sütőtök és a halloween-partikra kitűnően faragható dísztök (ami a téveszmék ellenére kiváló alapanyag lehet levesnek, de erről majd később) remek minőségben tobzódnak a termelőknél és a zöldség-gyümölcs árusok repertoárjában. Az őszi dekorációk mellett pozitív élettani hatása is közismert.

 

Egy zacskó mogyoró áráért

A vitaminokban és karotinban gazdag, ellenben kalóriában szegény sütőtökről sok mindent leírtak már. Bár sokan a késő őszi, téli esték egyik – tipikusan – hideghez köthető alkalmi csemegéjeként gondolnak a sütőtökre, pedig ár/érték arányát tekintve a szezon kezdetétől megannyi formában stabil része lehet az étrendünknek ősztől tavaszig. Ha csak a legismertebb téli csemegéből, a sütőtökből indulunk ki, egy átlag zacskó földimogyoró áráért nagyjából három-négy kilónyi kanadai tökhöz juthatunk hozzá. Ami, ha figyelembe vesszük, hogy egy kilónyi tök két fő részére kiadós étkezést jelenthet, akkor már jobban jártunk ezzel, mint a sós pácban forgatott olajban sütött esti nasival. Laktat, de nem telít el kellemetlenül, hatalmas kálium-, vas-, protein-, valamint A- és B-vitamin-tartalom jellemzi.

 

Kiválóan termeszthető

Ha már nassolás: érdemes a megtisztított tök – akár faragásra, akár sütésre szánt – magját kiszárítani, és sütőben (160 fokon 20-25 perc) megpörkölni. Mindamellett, hogy remek csemege lehet esti filmnézéshez és/vagy focimeccshez, jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, és a húgyúti megbetegedésekre is. Ha szeretnénk jövőre saját tököt faragni és rendelkezünk kerttel, érdemes eltenni pár szem nyers magot, és tavasszal elültetni, a siker szinte biztosan garantált.

Halloween-tökből levest

A sütőtök, ha épen, egészségesen jutunk hozzá, hűvös, száraz helyen – éléskamra – akár hetekig is eltartható. Ha már felvágtuk, megtisztítva a hűtőben is eláll. A faragásra szánt tök megvásárlásával érdemes kivárni. A halloween-ünnepre szánt tök ugyan egy darabig eltartható, de nem érdemes kockáztatni, hogy megrohadjon a teraszon, érdemes közvetlenül a faragás előtt beszerezni. Ha mégis oszlásnak indulna, akkor érdemes feldolgozni: sütésre ugyan nem igazán alkalmas, de kiváló krémlevest lehet belőle készíteni.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.