68 éve tilos volt a hús a vendéglőkben

A második világháború vége felé, 1944. október 9-én, a magyar kormány rendeletben tiltotta be a húsételek felszolgálását. A háború volt az oka ennek?

tt
2012. 10. 10. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 1944. október 9-étől kormányrendelet tiltotta meg a vendéglőknek a húsétel felszolgálását. Ez alól kivételt képeztek a harmad- és negyedosztályú vendéglők, itt is csak gulyás vagy főtt marhahús volt kapható. Vajon mi állhatott a rendelet bevezetése mögött? A közeledő orosz front? A háború okozta éhezés?

– Mivel az 1944-es esztendő mezőgazdasági szempontból rekordtermest hozott, a lakosság, így a fővárosiak is tudtak élelmet felhalmozni a jegyrendszer és a felvásárlási tiltás ellenére (főleg tartós élelmiszert és hüvelyes terményeket raktak el), érthető módon a feketepiac is virágzott. A „csak egy nap a világ” hangulatnak köszönhetően a fővárosban az ostrom idején kiárusították a készleteket, nehogy az oroszok kezébe kerüljön. Így volt lehetséges a nagy karácsonyi bevásárlás is, illetve az, hogy az éttermek kínálata olyan volt, mintha nem is lett volna háború – válaszolt az MNO kérdésére Babucs Zoltán történész.

Kényszervágás és marhalábszár

A magyar gazdaság a második világháború vége felé, 1944-ben állt át a haditermelésre. Mivel ekkorra már a Tiszántúlon folytak a harcok, így előre jósolható volt a háború kimenetele. A háziállatok kényszervágását a háborús időkben több indok is alátámasztotta: az állattenyésztés útján nyert egy kilogrammnyi húshoz kilenc kilogramm takarmányra volt szükség, a gabonafélékből jobban lehetett etetni a lakosságot és a több százezres hadsereget, másrészt senki nem szerette volna, ha a megszálló orosz csapatok hadizsákmányaként végezte volna a hazai húsállomány. A tömeges vágások által  kinyert húsállomány java így Németországba került, a maradékot pedig feldolgozták konzervnek. Az alsó kategóriás éttermekben engedett húsételek alapjai valószínűleg nem a jobb minőségű részekből, hanem lábszárból és más nyesedékből kerülhettek ki – mondta el a kor szakértője, Ungváry Krisztián történész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.