A több száz éves recept, és ami mögötte van

Sokan egy német henteshez kötik a hotdog néven ismert gyorsétel megszületését, pedig a virsli jóval messzebb, és később került a kiflibe.

tt
2012. 11. 12. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kereken 207 évvel ezelőtt november 13-án Johann Georg Lehner feltalálta a hotdogot” – olvasható megannyi helyen. A dolog viszont pontosítást igényel: a német hentes nem magát a kiflibe burkolt mustáros-ketchupos virslit találta fel, hanem a „belevaló” hústerméket, a frankfurti virslit. Hogy a dolog bonyolultabb legyen, a derék frankfurti henteslegény mindezt Bécsben tette. Innen már csak egy jókora ugrás az Egyesült Államok, ahová nemcsak az olasz bevándorlók vitték magukkal az óhaza ízeit és konyháját, hanem a németek is. Így került a marha- és disznóhús keverékéből készült, juhbélbe töltött, lekonyuló, vékony kolbász (németül „dachshund”, azaz tacskó) az újvilágba, és vele együtt a népi gasztronómiába.

Hotdog: legendák és valóság

Innentől kezdve számos legendát jegyeznek a világ egyik legegyszerűbb ételéről. Az egyik szerint egy német ételszállító, bizonyos Charles Feltman volt az, aki New Yorkban 1867-ben élelmiszer-szállítás közben jött rá, miképpen lehet frissen tartott húsfélével feldobni az egyszerű szendvicskenyeret, ebből származik a ma is ismert klasszikus hotdogos kiskocsi.

Egy másik feljegyzés szerint praktikus oka volt a virsli kiflibe történő burkolásának: így nem égette a vásárló kezét a forró hús, és kényelmesen el lehetett fogyasztani akár az utcán is. Vagyis a klasszikus, kiflibe bújtatott, melegített virsli amerikai találmány, viszont az alapanyag, a frankfurti virsli vitathatatlanul a császárvárosból indult el.

 

Oldalt felvágva, vagy hosszában felszúrva

A hotdog elkészítésének kétféle verziója terjedt el: az egyik, amikor hosszában felvágott kiflibe kerül a virsli és a többi hozzávaló. A másik felbontás nagyobb, úgynevezett „hotdogkiflit” igényel, ezt keresztben kettévágva, hosszában kell felhúzni az előmelegített sütővasra, ami kialakítja a virsli helyét, és egyben előmelegíti a kifli belsejét. Különféle nyári fesztiválokon nagy sikert aratott a „tömd magad” hotdogos, ahol a grillrácson megsütött virslit kiflibe téve a vásárló saját ízlése szerint pakolhatta meg hotdogját minden földi jóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.