Grog, rumos tea vagy tengerészkoktél. Ahány név, annyiféle legenda lengi körül, de mindegyik alapja általában a tengeri hajózáshoz vezethető vissza. A grog legendáriuma szerint nem egy mohó kocsmáros vizezte fel a rumot hanem fordítva: a tengerészek kevertek rumot a hajóútra spájzolt ivóvízbe, hogy az a hosszú utakon ne poshadjon meg. A fertőtlenítéssel együtt viszont akaratlanul megajándékozták az emberiséget egy könnyed, de fűszeres alkoholos itallal, ami grog néven került be a köztudatba. Később persze jött hozzá a cukor és a citrom, majd a méz és a lime.
Az internet egy sereg jobbnál jobb receptet kínál, rengeteg variációval, az extra töménységű rumtól a tejszínen át a kávéig. A grog alapjai: rum, citromlé, kiskanál porcukor, fahéj, szegfűszeg, de kísérletezhetünk whiskey-vel, vagy fehér – a bátrabbak 80%-os – rummal, de van, aki a 100 százalékos narancslére esküszik. Az előre elkevert tömény szeszhez és fűszerhez öntjük a forró vizet, de nyugodtan használhatunk forró, fekete teát is. Az így keletkezett italt kis lángon tíz percig melegítsük, és már fogyasztható is a remek őszi/téli nedű. A poharak peremét kristálycukorral szórják meg
A grognak hangulata van. Tipikus őszi ital, félúton a forralt bor és a puncs között, amit az első fagyos napoktól kezdve kellemes pillanatokat okoz. Készüljön gázon vagy bográcsban nyílt tűzön – ez utóbbi hangulata téli éjszakákon ne adj’isten hóban – külön extra élmény.