A ruhát Frédéric Cassel fontainebleau-i cukrász-csokoládéműves készítette az október 31-e és november 4-e között zajló párizsi kiállítást megelőző csokoládéruha-versenyre. A japán ihletésű ruhadarabot a 20 éves Audrey Lempeseur, a MJM Graphic Design divat- és dizájniskola harmadéves növendéke tervezte Frédéric Cassel számára, akinek három üzlete is van Japánban.
A „ruhaköltemény” csokoládévirágok borította, hosszú ujjú kimonó, háromrészes szoknyával, mozgó vállú, szamurájpáncél-formájú fűzővel, amelyben a modell csak néhány percig vonult fel, nehogy megolvadjon a reflektorok melegétől.
A csokoládéruha egy hónapig készült. A Frédéric Cassel által tej- és keserűcsokoládé-pasztillákkal díszített, lefagyasztott és többszínű aranyporral befestett csokoládérétegek alatt drót, műanyag és papírmasé van. Az egész „összecsokoládézásához” a cukrászmester megfelelő keverékű és adagolású házi készítésű csokoládét és szirupot használt fel. A ruha szinte teljes egészében ehető.
A Csokoládészalon megnyitása előtti estén mintegy húsz csokoládéruhát vonultattak fel meghívott vendégek előtt. A „ruhakölteményeket” a nagyközönség november 4-éig a naponta tartott divatbemutatón tekintheti meg. A kimonót a kiállítás után Japánba szállítják.
Mesterszakácsok és csokijátszóház
Összesen 400 kiállító érkezett az édességkedvelők legnagyobb fórumára, ahol 140 csokoládékészítő mutatja be az országukra jellemző csokoládékészítési hagyományokat, specialitásokat, mindezt a látogatók legnagyobb örömére. Az idén a világhírű mesterszakács, Christophe Devé mintegy negyven alkalommal tart bemutatóval egybekötött kóstolót, de november első napján a fiatal feltörekvő tehetségek is bemutatkoznak. A gyermekeket csokoládés foglalkozásokkal várják.
A párizsi csokoládévásárt Sylvie Douce és Francois Jeantet vállalkozó indította el. Az édességbörze mára már nemzetközivé vált, Németországtól Kínáig, Dél-Koreától Svájcig.