Romlott, átcímkézett: mire figyeljünk, hogy ne verjenek át

Egyre kifinomultabb módszerekkel trükköznek az élelmiszer-hamisítók a titkos garázsok mélyén. Nagyítóval, szemüveggel és pár apró csellel kivédhetjük az átverést.

Konopás Noémi
2012. 11. 30. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan nincsen hét, hogy ne adnának hírt a különböző sajtóorgánumok arról, hogy hatalmas mennyiségű romlott húst, vagy más élelmiszert foglaltak le, hívtak vissza az üzletek polcairól. Hogyan kerülhetjük el, hogy romlott, átcímkézett termék kerüljön a kosurunkba, majd az asztalunkra? Melyek azok a trükkök, amelyeket a tudatos vásárlónak el kell sajátítania, ha ki akarja védeni az átverést, vagy a gyomorrontást, drasztikusabb esetben a még ennél is durvább következményeket?

Legutóbb 1400 kilogramm engedély nélkül előállított, hamis eredetigazolású és lejárt fogyaszthatósági idejű baromfi- és marhahús forgalomba hozatalát tiltották meg az ellenőrök egy Soroksári úti vállalkozásnál, az üzem működését felfüggesztették. A hatóságok számtalan ellenőrzéssel igyekeznek megtenni a tőlük telhetőt a vásárló védelmének érdekében, kiválóan állják is a sarat, de a hamisítók módszerei egyre kifinomultabbak, nehéz velük versenyezni.

Mutyik a garázsokban

Belegondolni is rossz, hogy hány garázsban folyhat a hús-, tej-, vagy egyéb mutyi, és hány vásárlói kosárba kerülhet romlott, vagy manipulált élelmiszer. Egy megoldás van hát, hogy megpróbáljuk kivédeni az átverést: tudatos vásárlóvá kell válnunk, és figyelnünk kell az apró jelekre.

Nagyon gyanús a nagyon olcsó

„Az egyik talán legbeszédesebb jel, ha valami nagyon olcsó. Ebből rögtön gondolhatjuk, hogy az olcsóságnak valami oka van, nagy valószínűséggel az, hogy gyorsan szeretnének megszabadulni a silány terméktől. Nagyon fontos, hogy ha tehetjük, ne spóroljunk az élelmiszereken, próbáljunk meg ugyanahhoz a már jól bevált kistermelőhöz visszamenni vásárolni, nagyon fontosak ezek a személyes kapcsolatok” – mondta el az MNO-nak dr. Oravecz Márton.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke arra kéri a vásárlókat, hogy figyeljék meg a termék külső megjelenését. Ha csak nagyjából hasonlít arra, amit venni szoktunk, de nem teljesen, az mindig gyanús lehet. Volt arra is példa, hogy a hamisítók 3-4 évvel korábbi, megmaradt csomagolóanyagokat szereztek, és ahhoz garázsban hamisítottak terméket. A hamisítás lényege, hogy valami olcsóbbat szeretnének eladni az első pillantásra még akár tetszetősnek is tűnő csomagolásban. Gondoljunk csak azokra a pálinkákra, borokra, amelyek még gyümölcsöt sem láttak!

Más betűtípus, más nyomtatás

„Miből láthatjuk, hogy átcímkézett terméket készülünk megvenni? Ha ugyanannak a gyártónak ugyanazt a jól bevált élelmiszerét választjuk, akkor könnyebb a dolgunk, hamarabb feltűnik, ha a terméken a megszokotthoz képest más a betűtípus, más a nyomtatás” – hívta fel a figyelmet dr. Oravecz. A Nébih elnöke azt javasolja, hogy semmiképpen ne vegyük meg azt a terméket, amelyiken elmosódott, könnyen letörölhető a szavatossági idő, vagy egyáltalán nem is szerepel rajta.

Sertéshúsból marha-vesepecsenyét

„A hamisítók a termékeket sok esetben megpróbálják a színezéssel olcsóbbá és vonzóbbá tenni. Volt, hogy ételszínezékkel 'csináltak' sertéshúsból marha-vesepecsenyét” – tájékoztatott dr. Oravecz. Ráadásul nemcsak a hús felületét, hanem a belsejét is beszínezték. De az is hamisításnak számít, hogy nem bioterméket bioként árulnak, vagy növényi zsírt tesznek a tejzsír helyett a tejtermékbe, ami már nem tejtermék, és nem adható el tejtermékként. Jó példa még a csokimikulások esete. Az ünnepek közeledtével figyeljünk arra, hogy milyen csokimikulást vásárolunk. A Nébih elnöke azt javasolja, inkább kevesebb, de drágább édességet vegyünk le a bolt polcairól, mivel rengeteg „csoki” kakaóvaj helyett csupán attól eltérő növényi zsírt tartalmaz, ezeken a termékeken a „csokoládé” szónak nem szabad szerepelnie.

Nagyon fontos, hogy megnézzük a termékeken az összetevőket, amiket csökkenő sorrendben (amiből a legtöbb van az élelmiszerben, az van legelöl) tüntetnek fel a címkéken. Csak az nevezhető például virslinek (látott-e húst egyáltalán?), vagy száraztésztának (nem mindegy, mennyi tojásból készült!), ami megfelel az élelmiszerkönyv szigorú előírásainak.

A frissföl-átverés

Az elmúlt években a tejfölök mellett megjelentek az úgynevezett frissfölök a boltok polcain. A frissföl nem tejföl, nem is árulják tejfölként, ezért nem számít hamisításnak, de fogyasztómegtévesztésnek igen, ha a boltban a tejfölök mellett találhatók. A tájékozatlan, címkét nem megnéző vásárló azt gondolhatja, hogy amit megvásárolni készül, igazi tejföl, csak fantázianévvel illették, pedig a frissföl csak növényi zsírt látott, de tehenet nem.

„Mindig nézzük meg a terméken a szavatossági időt és a származást!” – hangsúlyozta a Nébih elnöke. Számos termék piros-fehér-zöld köntösben csábítja a jó szándékú vásárlót, de ha a címkét is elolvassuk, láthatjuk, hogy a termék nem is látott például magyar, csak spanyol paprikát.

Segítsen, hogy más elkerülje a csapdát!

Amennyiben besétáltunk a csapdába, és otthon vesszük észre, hogy átvertek minket, a terméket visszavihetjük és visszakövetelhetjük az árát is. Érdemes tájékoztatni a hatóságot is, ingyenes zöldszámon hívható vonalukon (06/80 263-244), hogy ne csak magunkat, de másokat is megóvhassunk az átveréstől. Ez esetben be kell jelentenünk, hol tapasztaltunk visszaélést, konkrétan melyik élelmiszernél, és hogy pontosan mi a probléma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.