Gyakorlatilag közhelynek számít már, hogy reneszánszát éli a mangalica. Egészséges, finom és magyar. Jó, mondjuk hangyányi balkáni közvetítéssel érkezett hozzánk, mint a kadarka. A bor esetében – szerencsére – még mi magunk felfigyeltünk annak erényeire, igaz, a múlt rendszerben pusztítottuk rendesen, alig maradt belőle.
A mangalicát egy spanyol sonkatermelő fedezte fel ismét – nekünk. A legjobb jamon ugyanis a pata negra nevet viselő, makkon nevelt sertésből készül, ami szinte mangalica, csak sokkal drágább. Ha nincs az ibériai érdeklődés, valószínűleg elsuhanunk a jótékony koleszterint szállító derék, göndör szőrű állatok mellett. De ne panaszkodjunk, hanem örvendjünk, hogy a mangalicakultusz szépen terebélyesedik, egyre többet tenyésztünk, és fogyasztanánk is többet, ha nem lenne jelentősen drágább, mint átlagos társa.
Hogy mennyire népszerű, már-már divatos a mangalica, bizonyítja a derék állatnak szentelt fesztiválok egész sora. Kiemelkedik ezek közül a rejtélyes nevű Mangalica Fesztivál, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg mától Budapesten, ezúttal új helyszínen, a történelem folyamán sokat látott Szabadság téren, a volt tévészékház előtt. Sőt, a fesztivál maga is terjed, mint a futótűz, már Szeged, Székesfehérvár, Debrecen és Szombathely is a kebelére ölelte. Ezúton is gratulálunk a szervezőknek, mert pontosan így kell egy nemzeti büszkeséget népszerűsíteni.
A budapesti fesztivál ma 11 órakor nyitotta meg kapuit, szombaton és vasárnap 10 órától látogatható – méghozzá ingyenesen. A vendégeket érdekes koncertekkel, finom falatokkal és a melléjük való kortyokkal várják. Érdemes kilátogatni, együnk, igyunk, mulassunk, és hajtsunk főt egy-két másodperc erejéig a fesztivál főszereplői – a mangalicák – előtt, mert ők a szó szerint a vérüket adták a rendezvényért.