Nagyszüleimnél általában december elején volt disznóvágás. Amikor már stabilan hideg volt, „disznóvágásra való idő” – így mondták az öregek. A csikorgó fagyban összejött a család, akadt pálinka is, természetesen. Az ekkor készült sonka meg kolbász szebb napok reményében szellőzött később a padláson. A 3-4 hétig sóban pácolt, 2-3 napon át a kémény kiszélesített szakaszában füstölt sonka szépen kiszáradt, és megérett húsvétig. A kolbász kopogósra szikkadt, csak leheletvékony szeletekben lehetett enni. Úgy viszont csodálatos íze volt, a házi fűszerpaprika, a kertben termett fokhagyma, a bors (az nem volt a kertben) és a kömény harmóniája családi recept alapján olvadt egyetlen bonyolult, mély ízzé. Itt érzem a nyelvemen még ma is.
Nagyszerdán jött el az ünnepélyes pillanat, amikor édesapám hozta a létrát, és felment a padlásra az alapanyagért. Kosárban hozta a sonkát, megdíszítette egy kis kolbásszal is. Édesanyám már napok óta nem engedélyezte a rántotta készítését, mert gyűjtötte a tojást húsvétra. Előkerült a frissen élezett nagykés, meg kellett faragni a sonkát, előkészíteni az áztatásra. Egy napot ázott. Utána lassú tűzön – nekem úgy tűnt, napokig, de persze csak órákon át –, ritkán gyöngyözve főtt omlósan puhára. Később a kolbász és a megmosott tojások is ebben az ízletes lében főttek meg. (Mellékes szál, de a lé még egyszer a figyelem középpontjába került, akkor, amikor az első tavaszi zöldségekkel pazar leves készült belőle.) Jó sok tormát reszeltünk – némi türelmetlen, de megbocsátható szitkozódás kíséretében –, ecetesen, cukrosan remek volt a főtt húsokhoz. No meg a foszlós kalács, amelyet a kertszomszéd péktől hoztunk.
Akkoriban fel sem merült a kérdés, hogy hol milyen sonkát lehet vásárolni, és főleg mennyiért. Ma már nem ilyen egyszerű a húsvéti sonka megszerzése. Az MNO szavazásán is kiderült, hogy a többség (úgy 74 százalék) vásárolja a sonkát, vagy ismerőstől (21%), vagy a megszokott hentestől (40%), vagy elsősorban az akciós termékeket keresi (11%), vagy csak egyszerűen kattint párat az interneten (2%). De 26 százalék ma is saját sonkát készít.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!