Megtalálták az első jegescsokoládé-receptet

Komoly figyelmeztetés is járt anno a csokoládé receptek mellé, mivel azt nem édességként, hanem elsősorban gyógyszerként kezelték.

tt
2013. 09. 02. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kate Loveman olyan kéziratok között bukkant rá a receptre, amelyek Sandwich grófjának tulajdonát képezték 1668-ban. A XVII. és XVIII. századi angol irodalmat oktató Loveman Samuel Pepys (1633–1703) angol politikus, parlamenti képviselő naplóját lapozgatva botlott bele egy, a csokoládénak szentelt harminc oldalas részletbe.

„Egészen szokatlan, különös dologként érintett, mert soha azelőtt nem találkoztam még ehhez hasonlóval” – mondta az egyetemi előadó. – „Ez nem csokoládéfagylalt, hanem sokkal inkább egy jóval szilárdabb és sötétebb verziója azoknak a jegescsokoládé-italoknak, amelyeket ma kapni a kávézókban.\" Mint hozzátette, a 17. századi Angliában az ételfagyasztáshoz a legújabb technológiákra volt szükség, így ezek a jeges finomságok óriási luxusnak számítottak.

A gróf receptjét nagyjából száz évvel azelőtt vetették papírra, hogy ükunokája a legenda szerint feltalálta a szendvicset. Loveman szerint amikor Sandwich grófja az 1660-as években összegyűjtötte receptjeit, a csokoládés finomságok leírásait gyakran a fogyasztásukra vonatkozó biztonsági előírások kísérték.

„A papírokon egészen komoly figyelmeztetések szerepeltek a veszélyekkel kapcsolatban. A csokoládé orvosság volt, legalább is a XVII. századi emberek szerint” – mondta Loveman. Hozzátette, egy orvos például arra figyelmeztetett, hogy a forró csokoládé összetevői álmatlanságot, túlzott nyáltermelést, vagy aranyeret okozhatnak. Az emberek attól féltek, hogy a jeges csokoládé különösen „veszedelmes”, és károsíthatja a gyomrot, a szívet és a tüdőt.

Loveman kutatása a csokoládé-óhirdetésekben megfigyelhető, évszázadokon átívelő állandó elemek egy részére is rávilágított, úgy mint a csokoládé és a nők, az élvezetek és a szexualitás közötti összefüggésekre – adta hírül a BBC News.

A csokoládé meghonosítása Angliában: kereskedők, kutatók és fogyasztók 1640 és 1730 között című tanulmány a Journal of Social History című folyóiratban látott napvilágot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.