A nagy megméretésbe ötven csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők, akik a magyarországi, szlovákiai és délvidéki vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és húsz méter sertésbelet kap az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhat, süthet ki hurkát.
A véresek és májasok mellett a különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás, kapormagos hurkák is készülnek. Tóth János polgármester tájékoztatása szerint a csángó csapat tagjai borsikafűvel ízesített hurkával pályáznak az elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján dönti el, melyik „disznóság” lesz a legkiválóbb.
A hurkatöltés része a háromnapos Márton-napi ünnepségsorozatnak, amely pénteken a Tápió Expó megnyitásával veszi kezdetét – mondta el Turi Istvánné szervező. E rendezvényen a környékbeli húsz település termékei mutatkoznak be: cukrászok, borászok, állítják fel standjaikat.
A kulturális program keretében helytörténeti kiállítás nyílik, néptáncosok lépnek fel, megrendezik a fiatalok és öregek találkozóját, s lesz örömzene: fellép egyebek között a Csík Zenekar és a helyi Borvirág együttes. Emellett kirakodóvásár is színesíti a programot, amely vasárnap az újbor ünneplésével zárul.