Még mazsolás hurka is lesz

Véres, májas, gombás, tarhonyás, mazsolás, kapormagos hurkákat készítenek a fesztiválon.

kn
2013. 11. 07. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy megméretésbe ötven csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők, akik a magyarországi, szlovákiai és délvidéki vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.

Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és húsz méter sertésbelet kap az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhat, süthet ki hurkát.

A véresek és májasok mellett a különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás, kapormagos hurkák is készülnek. Tóth János polgármester tájékoztatása szerint a csángó csapat tagjai borsikafűvel ízesített hurkával pályáznak az elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján dönti el, melyik „disznóság” lesz a legkiválóbb.

A hurkatöltés része a háromnapos Márton-napi ünnepségsorozatnak, amely pénteken a Tápió Expó megnyitásával veszi kezdetét – mondta el Turi Istvánné szervező. E rendezvényen a környékbeli húsz település termékei mutatkoznak be: cukrászok, borászok, állítják fel standjaikat.

A kulturális program keretében helytörténeti kiállítás nyílik, néptáncosok lépnek fel, megrendezik a fiatalok és öregek találkozóját, s lesz örömzene: fellép egyebek között a Csík Zenekar és a helyi Borvirág együttes. Emellett kirakodóvásár is színesíti a programot, amely vasárnap az újbor ünneplésével zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.