Újabb séfet avatott a Michelin-kalauz

Arnaud Lallement a savanykás ízt emeli ki konyhája jellemzőjeként.

kn
2014. 02. 24. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 39 éves séf L’Assiette champenoise nevű étterme a Reims városa közelében található Tinqueux településen működik. A helyet apja, a szintén séf Jean-Pierre hozta létre, fia 1997-ben csatlakozott hozzá, 2001-ben együtt visszaszerezték a néhány évvel korábban elvesztett első csillagot. Egy évvel később, apja halálát követően Arnaud átvette az étterem irányítását és 2005-ben megszerezte a második csillagot.

Főztjeire az egyszerű és tiszta ízek a jellemzők, amelyek a friss és kiváló termékekre helyezik a hangsúlyt. A séf a savanykás ízt emeli ki konyhája jellemzőjeként, elsősorban az ételek és a pezsgő párosításával (az étterem 600 fajta pezsgőt kínál), egyik kedvenc alapanyagának a langusztát tartja. A ház specialitása a kék homár, amit még az apa, Jean-Pierre vett fel az étlapra, és Arnaud „újrainterpretálta”.

„Tizenhárom éve szereztük meg az első csillagot, a foglalások akkor elkezdtek emelkedni. Hasonlóan a második csillag megítélésekor. Most meg folyamatosan csöng a telefon. Csak a nagy kalauzok okoznak ilyen hatást” – mondta a séf. A családi étterem megkoronázásával nem változott a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, továbbra is 27, miután Alain Ducasse étterme a párizsi Plaza Athénée luxusszállodában átalakítás miatt jelenleg zárva van.

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz szerint a L’Assiette champenoise „olyan kiváló konyhával szolgál, amely megéri az utazást”. A kalauz a „termékekre építő, szépen modern és különlegesen kreatív” séfnek tartja Arnaud Lallement-t. Michael Ellis, a kiadvány nemzetközi igazgatója szerint „az egyedi ételek képesek meglepetést okozni és igazi érzelmeket kiváltani”.

Lallement-t egyébként a másik jelentős gasztronómiai kalauz, a Gault et Millau az év séfjének választotta. A 2014-es kalauzban a második – kétcsillagos – kategóriába hat új étterem került be, így számuk jelenleg 79. Az egycsillagos francia éttermek száma 57 új kiválasztottal, 504-re emelkedett.

Az új háromcsillagos séf kiválóan megtestesíti a 2014-es tendenciát, amelyben elsősorban a fiatal generációt díjazták: az új csillagot szerzett séfek közül heten harminc év alattiak.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg, 1900 óta. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást. A francia kiadás február 28-tól kapható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.