A főzés csak bátorság kérdése

Bors Richárd kötete – A sparhelt titkai – megadhatja a kezdőlökést, de sokkal több annál, a főzés férfias filozófiája.

Pósa Árpád
2014. 03. 17. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősi, titkos üzenetek fonódnak össze a természet szeretetében, a vadászatban és a főzésben. Sok ezer évvel élt eleink ugyanilyen csodálattal adóztak az érintetlen természetnek, igaz, ők a puszta megélhetésért üldözték a vadat. Ma a vadon és élőlényei iránt érzett tisztelet, a megvédés felelőssége vegyül az ősi ösztönnel, a vadat elejtő vadász lelkének atavisztikus rezdüléseivel. Hosszú, évezredes út volt, amely a vadászt a mai ételekig elvezette.

Nemcsak a vad megismerésének, megbecsülésének és becserkészésének, hanem elkészítésének fortélyait is nemzedékek adták tűzhelyről tűzhelyre. Mindenki meghallgatta a tanító szavakat, megkóstolta a húsokat, majd kicsit kanyarintott rajta, és saját ízlését is belevitte a receptúrába. A vadhús és elkészítése örök kapcsolat távoli őseinkkel, szinte az egyetlen azokból az időkből, amelyekből mást nem nagyon örökölhettünk.

Bors Richárd kollégánk ismeri az üzenetet. Természetbarát és vadászember, aki a jó falatokat nemcsak hogy nem veti meg, hanem szívesen elkészíti azokat saját maga. A vadászat finom leple alá rejtett, végtelen szeretettől sugárzó novelláit az Erdőkerülő rovatunkban Egyszer volt sorozatcím alatt olvashatják hónapról hónapra. Korábbi írásait az Avarpaplan című kötetében jelentette meg, ám most továbblépett. A természet és a vadhús belopózott a konyhájába, ahonnét sok-sok tapasztalat nyomán született jó tanáccsal, humoros történetekkel és az élet szeretetével megfűszerezve irányítja őket önökhöz tovább az újabb könyv: A sparhelt titkai.

 

 

– Honnan származik a természet, a vadállatok és a vadászat iránti óriási szeretet, ami benned él?
– Már egész kisgyermekkoromban foglalkoztatott az állatvilág. Ezt még tetézte, hogy apai öregapám vadászott, és nagyon sokat mesélt erről a szép és varázslatos világról. Ugyanakkor a családunkban többen is vadásznak, így nem volt nehéz – már érett fejjel – nekem is vadásszá válnom.

– Magyarországon milyen az emberek viszonyulása a vadételekhez?
– Amennyit én tudok róla, az annyi, hogy nem nagyon foglalkoztatja a háziasszonyokat. Amit fogyasztanak, az – sajnos – kimerül az éttermekben elfogyasztott vadételekben. Ennek persze több oka is lehet. Egyrészt az ára, ami elég magas, bár, ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy jobb minőségű halért is kifizetik, kifizetjük a magasnak mondható összeget, akkor ez végül is nem lehet probléma. A másik, és talán ez a helytállóbb, hogy nem ismerik, kevésbé forog a köztudatban, mint a hal.

– Mennyire értünk a vadhúsokhoz?
– Az előző válaszból kiindulva nem nagyon. Igaz, hogy egy picivel többet is kell vele foglalkozni, mint a hentesnél kapható termékekkel. Értem ezalatt, hogy esetleg hártyázni kell, több tisztítást, áztatást igényel, mint a „hagyományosnak” mondott termékek. Az sem elhanyagolható, hogy a fűszerezésük is egy kicsit erőteljesebb, szélesebb skálán mozog, ami szintén visszavetheti a háziasszonyokat. És ha egyszer-kétszer nem sikerül az étel, akkor már nem biztos, hogy harmadjára is nekivágnak. Ezektől függetlenül egy kis odafigyeléssel és utánaolvasással ragyogó ételeket készíthetünk, és azt javaslom mindenkinek, hogy ne féljenek a vadhúsoktól, hiszen – mint ahogy a könyvem mottójaként is olvasható – a főzés csak bátorság kérdése. Persze csupán bátorságból még nem születtek finom ételek

– Neked melyik a kedvenc vadhúsod?
– Mindegyikkel szeretek dolgozni, bár a dolgozni szó jelen állás szerint nem helytálló. Nekem kikapcsolódás a főzés. De, hogy a kérdésre is megpróbáljak válaszolni, általában a fiatalabb vadból készült ételeket szeretem. Legyen az szarvas, vaddisznó vagy dámvad. Úgy érzem, hogy itt helyre kell raknunk egy-két fogalmat, mivel itt a „fiatal” szó természetesen nem a csíkos vadmalacot és nem a pöttyös szarvasborjút jelenti, hanem korosztályi besorolás szerinti fiatal egyedet jelöl, ami már-már teljesen kifejlett, gyakorlatlan szem számára nem megkülönböztethető. És ha még ebből is ki kellene emelnem, akkor mindenképpen a szarvasborjú.

– És melyik a legkedvesebb recepted?
– Nehéz a választás, de ha már megemlítettem a szarvasborjút, akkor az. Ebből is a pörkölt. Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint egy „átlagos” pörkölt, annyi különbséggel, hogy a fűszerekből és az egyéb összetevőkből többet kell hozzátenni. Értem ezalatt például, hogy hagymából legalább a háromszorosát igényli, mint egy hagyományos pörkölt. Fűszerből is több kell, és például „illik” bele tenni borókabogyót is, illetve alapként okvetlenül zsírt és nem pedig olajat használok.

– Hogyan tegyük meg az első lépést a vadételek készítése felé? Milyen forrást ajánlasz hozzá?
– Rengeteg szakácskönyv foglalkozik már a vadhúsokkal, vadételekkel. Az én könyvem azért egy kicsit más, és talán ez adja a különlegességét, hogy minden egyes receptet egy-egy történetbe ágyazva mondok el, amitől azután kedvet kaphat az olvasó azok elkészítésére. De a leghatásosabb módszer, ha van a közelünkben egy vadász, aki segíthet (mondjuk nem árt, ha tud és szeret is főzni), vagy éppen – ahogy a könyvben is írom egy fácánleves receptjének kapcsán – egy nagymama, aki azért valljuk be, még ma is a legjobb ételeket varázsolja az asztalra.

– Mit tanácsolsz azoknak, akik kézbe veszik A sparhelt titkai című kötetedet?
– Elsősorban olvassák el, főzzenek kedvükre, és az sem árt, ha e gyönyörű foglalatosság mellé kinyitnak egy palack jóféle bort is. Bizton állíthatom, jól fogják magukat érezni, és – megígérhetem – a végére rájönnek, hogy a főzés tényleg csak bátorság kérdése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.