Ősi, titkos üzenetek fonódnak össze a természet szeretetében, a vadászatban és a főzésben. Sok ezer évvel élt eleink ugyanilyen csodálattal adóztak az érintetlen természetnek, igaz, ők a puszta megélhetésért üldözték a vadat. Ma a vadon és élőlényei iránt érzett tisztelet, a megvédés felelőssége vegyül az ősi ösztönnel, a vadat elejtő vadász lelkének atavisztikus rezdüléseivel. Hosszú, évezredes út volt, amely a vadászt a mai ételekig elvezette.
Nemcsak a vad megismerésének, megbecsülésének és becserkészésének, hanem elkészítésének fortélyait is nemzedékek adták tűzhelyről tűzhelyre. Mindenki meghallgatta a tanító szavakat, megkóstolta a húsokat, majd kicsit kanyarintott rajta, és saját ízlését is belevitte a receptúrába. A vadhús és elkészítése örök kapcsolat távoli őseinkkel, szinte az egyetlen azokból az időkből, amelyekből mást nem nagyon örökölhettünk.
Bors Richárd kollégánk ismeri az üzenetet. Természetbarát és vadászember, aki a jó falatokat nemcsak hogy nem veti meg, hanem szívesen elkészíti azokat saját maga. A vadászat finom leple alá rejtett, végtelen szeretettől sugárzó novelláit az Erdőkerülő rovatunkban Egyszer volt sorozatcím alatt olvashatják hónapról hónapra. Korábbi írásait az Avarpaplan című kötetében jelentette meg, ám most továbblépett. A természet és a vadhús belopózott a konyhájába, ahonnét sok-sok tapasztalat nyomán született jó tanáccsal, humoros történetekkel és az élet szeretetével megfűszerezve irányítja őket önökhöz tovább az újabb könyv: A sparhelt titkai.
– Honnan származik a természet, a vadállatok és a vadászat iránti óriási szeretet, ami benned él?
– Már egész kisgyermekkoromban foglalkoztatott az állatvilág. Ezt még tetézte, hogy apai öregapám vadászott, és nagyon sokat mesélt erről a szép és varázslatos világról. Ugyanakkor a családunkban többen is vadásznak, így nem volt nehéz – már érett fejjel – nekem is vadásszá válnom.
– Magyarországon milyen az emberek viszonyulása a vadételekhez?
– Amennyit én tudok róla, az annyi, hogy nem nagyon foglalkoztatja a háziasszonyokat. Amit fogyasztanak, az – sajnos – kimerül az éttermekben elfogyasztott vadételekben. Ennek persze több oka is lehet. Egyrészt az ára, ami elég magas, bár, ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy jobb minőségű halért is kifizetik, kifizetjük a magasnak mondható összeget, akkor ez végül is nem lehet probléma. A másik, és talán ez a helytállóbb, hogy nem ismerik, kevésbé forog a köztudatban, mint a hal.