A fesztivált az egri csillag elnevezésű fehér házasítás népszerűsítésére szervezik. „Kevesen tudják, hogy az Egri borvidék ültetvényeinek ötven százaléka fehérszőlő-fajtákból áll, hiszen Egerről általában mindenkinek a bikavér jut eszébe. Az új bor bevezetésével három évvel ezelőtt a vidék fehérszőlő-fajtáit kívántuk tematizálni” – mondta el a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Gál Tibor borász.
Az egri csillag az egri bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum ötven százaléka Kárpát-medencei fajta kell, hogy legyen, és a muskotályos szőlőfajták aránya nem lehet több harminc százaléknál.
Az egri csillag nevet egy internetes névválasztó kampány keretében a közönség választotta a bornak, és jelenleg már több mint harminc borász készíti saját egri csillagát. Az új évjáratot minden évben március 15-én hozzák forgalomba.
A háromnapos programon öt egri étterem egy-egy ételt is készít majd a fehér cuvée-hez, ezeket szintén meg lehet kóstolni a helyszínen, ahol az estéket koncertek színesítik. A fesztiválra az Egri borvidéket teljes körűen bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven kiadott könyvet is megjelentettek, hogy hasznos információkkal segítsék a borhoz értőket és a kezdő borkóstolókat egyaránt. Az egri bor című kiadvány a vidék borfajtái és dűlői mellett részletesen bemutatja a termelőket is.
A szervezők elmondták: a lengyel–magyar barátság évének tiszteletére a programot úgy szervezték, hogy egybeessen a lengyelek május 3-ai nemzeti ünnepével.