Magyarországon a klimatikus adottságok miatt elsősorban a fehér fajtákra lenne érdemes koncentrálni, közülük a furmint és az olaszrizling után a hárslevelű az, amelyben még nemzetközi szinten is lehet potenciál – mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.
Kézdy Dániel emlékeztetett arra, hogy a fajtát nemcsak Tokajban és Somlón termesztik nagyobb mennyiségben, hanem történelmileg Egerben és Villányban is, a hárslevelű mégis kevés figyelmet kap. Ennek okairól szólva a szakember megemlítette, hogy még mindig kísért a szocializmusban márkává tett félédes debrői hárslevelű emléke, míg Siklóson a vörösborok hangsúlyosabbá válása miatt felejtették el sokan, hogy a hárslevelű ott milyen fontos fajta volt.
Tokajban száraz furmintokat 2000 körül kezdtek nagyobb mennyiségben palackozni, a hárslevelűvel jóval később indultak és valamiért máig szívesebben használják házasításokhoz. „Pedig a furminthoz képest nagy előnye a hárslevelűnek, hogy lágyabb, barátságosabb, illatosabb bort ad, azzal azonban nem értek egyet, hogy nőies bor lenne. Inkább úgy érzem, hogy sokkal univerzálisabban párosítható ételekhez” – hívta fel a figyelmet a Furmint Február szervezőjeként is ismert Kézdy Dániel.
A Hárslevelűk éjszakája részleteiről a rendezvény Facebook-oldalán találhatók további információk.