Hárslevelűk éjszakája a volt harisnyagyárban

Első alkalommal mutatkozik be önálló fajtakóstolón Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, a hárslevelű.

2014. 05. 21. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a klimatikus adottságok miatt elsősorban a fehér fajtákra lenne érdemes koncentrálni, közülük a furmint és az olaszrizling után a hárslevelű az, amelyben még nemzetközi szinten is lehet potenciál – mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.

Kézdy Dániel emlékeztetett arra, hogy a fajtát nemcsak Tokajban és Somlón termesztik nagyobb mennyiségben, hanem történelmileg Egerben és Villányban is, a hárslevelű mégis kevés figyelmet kap. Ennek okairól szólva a szakember megemlítette, hogy még mindig kísért a szocializmusban márkává tett félédes debrői hárslevelű emléke, míg Siklóson a vörösborok hangsúlyosabbá válása miatt felejtették el sokan, hogy a hárslevelű ott milyen fontos fajta volt.

Tokajban száraz furmintokat 2000 körül kezdtek nagyobb mennyiségben palackozni, a hárslevelűvel jóval később indultak és valamiért máig szívesebben használják házasításokhoz. „Pedig a furminthoz képest nagy előnye a hárslevelűnek, hogy lágyabb, barátságosabb, illatosabb bort ad, azzal azonban nem értek egyet, hogy nőies bor lenne. Inkább úgy érzem, hogy sokkal univerzálisabban párosítható ételekhez” – hívta fel a figyelmet a Furmint Február szervezőjeként is ismert Kézdy Dániel.

A Hárslevelűk éjszakája részleteiről a rendezvény Facebook-oldalán találhatók további információk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.