Mindannyian ismerjük a jelenséget, amikor alaposan besöröztünk az este, másnap pedig hamisítatlan hasogató fejfájással, kiszáradtan, hányingerrel és kutyául fáradtan ébredünk. Sokszor az egész napot legszívesebben az ágyban töltenénk. Roppant kellemetlen – de muszáj annak lennie? Nos, nem. Egy amerikai sörfőzőmester segít rajtunk, megosztja velünk titkát, hogy lehet elkerülni a másnaposságot. Egészen egyszerű a megoldás.
Jim Koch, a Boston Beer Company sörfőzőmestere az Esquire magazinnak „súgta meg” a titkát: „nyugodtan ihatsz egész este, csak kövesd a tanácsomat. Minden egyes korsó sör előtt megeszem egy teáskanálnyi élesztőt. Nem túl jó az íze és száraz is, ezért joghurtba keverem. Működik!”
Őrültségnek hangzik, de tudományos magyarázata van a jelenségnek. Az élesztő (ti. sörélesztő) a sörgyártás mellékterméke, valójában a sör erjesztéséhez használt élesztőgomba. Alkohol-dehidrogenáz enzimet tartalmaz, ami segít szervezetünknek lebontani az alkoholt, ezzel pedig jelentősen lecsökkenti az italozás mellékhatásait.
Mit is mondhatnánk még? Egészségünkre!