112 éves a világ legöregebb ehető sonkája

Mikrobiológiai szempontból a mai napig fogyasztható az 1902-ben készült gasztronómiai „csoda”.

SzE
2014. 07. 16. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virginiai Smithfieldben lévő Isle Of Wight megyei múzeumban őrzött gasztronómiai „csodát” 1902-ben készítette a Gwaltney húsüzem, először pácolták, majd többször füstölték, ám később a húsüzem tárolójában felejtették.

Henrietta Gwaltney, a húsüzem egykori tulajdonosának unokája elmondta, hogy mára a sonka összezsugorodott, de valószínűleg ehető. A mintegy 60 centiméteres húsdarab pedig leginkább egy jókora darab öreg bőrre hasonlít.

Nagyapja, az ifjabb P. D. Gwaltney egyfajta házi kedvencként tekintett a sonkára, és hosszú éveken át marketingeszközként használta vállalkozása népszerűsítésére, gallérral díszítve és pórázon lógatva mutogatta potenciális vevőinek.

A sonka kiszáradhatott, íze száraz, de nem penészes – hangoztatta Tracey Neikirk, a múzeum kurátora. Az intézmény a nyolcvanas években egy Gwaltney-örököstől kapta a nem mindennapi kiállítási tárgyat.

Randy Worobo, a Cornell Egyetem mikrobiológia-professzora szerint mikrobiológiai szempontból a szárított ételeket lehet a legtovább eltartani. „Mikrobiológiai szempontból meghatározatlan ideig eltarthatók, ha elég vizet vonunk ki belőlük. Ami az ízét és textúráját illeti, nem biztos, hogy elég jó” – idézte a The Wall Street Journal a szakembert.

Az Egyesült Államokban számos üzleti vállalkozás büszke tartósítási hagyományaira. Egy memphisi étterem hirdetése szerint burgereit százéves zsírban készítik, amelyet naponta leszűrnek. A Dyer’s Burgers honlapja szerint a néhai Elmer „Doc” Dyer a húspogácsa-készítés technikáját 1912-ben fejlesztette ki, és a legenda szerint a jó burger titka „a kortalan főzőzsír”.

Az étterem még mai is ugyanazt a zsírt használja, de naponta újat ad hozzá – mondta Sandy Robertson tulajdonos az amerikai lapnak. Érdekességként hozzátette, hogy éjszakára mindig elzárják a zsírt, sőt, amikor új helyre költözött az étterem, a gasztronómiai ritkaság fegyveres kíséretet kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.