Ács Imre szakács több mint 30 éve a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára. 1990 tavaszán egy segélyszállítmányt vittek Csomakőrösre (Erdélyben akkor még erősen érezni lehetett a forradalom utóhatásait), ahol a helyi tiszteletessel baráti viszonyba került. Ekkor született az ötlet, hogy minden évben húsz szakács- és cukrásztanuló részére szakmai utat, egyhetes nyári kirándulást terveznek a még érintetlen erdélyi vidékre, ahol a falubeli asszonyok és nagymamák útmutatásával magyar és erdélyi ételek autentikus elkészítésének módját tanulják meg.
Az 1990-es úttól számolva az idei volt a 25. Ács Imre által szervezett erdélyi szakmai tábor, tehát eddig pontosan 500 diák élte át a nem mindennapi élményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy mára szerte az országban dolgoznak olyan szakácsok és cukrászok, akik nem csak tankönyvekből tudják, hogyan készül a puliszka, mi a cibere, vagy hogyan kell helyesen felfűteni egy igazi kemencét. Ács Imrével beszélgettünk visszaérkezésük után.
– 25 éve jár ki Erdélybe a diákjaival. Mennyi ideig szokott tartani egy ilyen szakmai túra, és hol szállnak meg?
– Egy hétig tartanak ezek a gasztronómiatörténeti utak. Mindig viszek magammal egy kollégát, valamint 20, főleg elsős, azaz 14-15 éves szakács-, pincér-, cukrásztanulót, mert úgy gondolom, hogy egy ilyen út hatalmas élmény számukra, és sokáig tartó motivációt jelent nekik az általuk választott szakmához. Általában Hargita megyébe szoktunk menni, de régebben Kovászna megyében is jártunk, hiszen ez a két terület túlnyomórészt magyarok lakta. Az utóbbi években mindig Felsősófalván láttak vendégül minket, de természetesen több környékbeli faluban megfordulunk a hét során, és az erdélyi asszonyok együtt sütnek-főznek a diákjainkkal, akik ezáltal megtanulják a recepteket, valamint a híres vendégszeretetből is kóstolót kapnak, amit szintén kamatoztatni tudnak majd a jövőben, ha esetleg saját éttermet, cukrászműhelyet nyitnak.
Ürüborda udvarhelyi módra
A fiatal birka- vagy ürühúst (bordaszeleteket) kissé lazítjuk, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük és hűtőben állni hagyjuk.