Sopron az egyik legnépszerűbb magyarországi kirándulóhely. A Lövérek erdeinek friss levegője legalább annyira vonzza a turistákat, mind a belváros ódon hangulata, a borok és a finom falatok. No meg Ausztria közelsége is: Őrvidékre, Bécsbe és a Semmering sípályáira is könnyedén el lehet jutni. De maradjunk Sopronnál, annak is gasztronómiai vonzerejénél.
Csalódottan böngésztük át az interneten a soproni éttermek kínálatát. Egyetlen étlapot sem találtunk, amelyen fellelhettük volna a város hagyományos, poncichter ételeit. A poncichterek Sopron hagyományos borász családjai, akik nem a szőlőterületeken lévő présházakban dolgozták fel a szőlőt és érlelték boraikat, hanem a városban lévő házuk alatti pincékben. Több gondoskodást nyújthattak így a bornak, és biztonságosabb is volt.
Maga a poncichter szó a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő elnevezésből ered, mivel Sopronban és a régió közeli helyein jellemző volt, hogy a szőlősorok között babot is termesztettek. Idővel gyakorlatilag a soproni bortermelő szinonimája lett. A babból eredően a poncichterek fogásainak alapját is bab képezi, mellette még jellemzően megjelenik a káposzta. Sokan ismerik az egyébként nem igazán könnyű, a modern étkezésbe nehezen beilleszthető, ám a korábban elvégzett kemény fizikai munkához elegendő energiát biztosító ételeket, de az éttermekben ritkán készítik őket.
Azzal a nem titkolt szándékkal tértünk be Sopron poncichternegyedében, a Balfi úton található Erhardt étterembe, hogy ha valahol, hát itt nyomára jutunk a hagyományos ételeknek. A miliő romantikus, a negyed hangulata változó gondozottságú környezetével is elvarázsolja a látogatót. Időutazás az itt megtett séta, betekintést enged az elődök életébe, ugyanakkor sok helyen ízlésesen, a tradíciókat megőrizve, mégis a modern követelményeknek megfelelően felújított lakó- és vendéglátó épületeket lehet látni. És csak kőhajításnyira van a Tűztoronytól észak-északkeletre.
Erhardt Zoltán, az étterem tulajdonosa feleségével, Zsuzsával vezeti az üzletet. Amikor a poncichter ételekről érdeklődöm, kissé röstelkedve mondja, hogy valóban nincs náluk sem az étlapon. Volt, de mostanában már csak külön alkalmakkor, poncichterestek szervezésekor veszik elő a régi recepteket. „Persze egy babsterc bármikor elkészíthető” – csillan fel a szeme, és már invitál is a konyha felé.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!