Könnyen elkészíthető, kihagyhatatlan farsangi ételek

Eljött a mulatozás, a finom ételek és italok ideje. Íme néhány farsangi fogás.

Kuslits Szonja
2015. 01. 14. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A farsangi, télűző időszakban mindig igyekeztek a szakácsnék egy kicsit különlegesebb és laktatóbb ételekkel megörvendeztetni urukat és gyermekeiket. Ez máig nem változott, a különleges pácolt húsok, sültek, levesek mellett természetesen a farsang egyik védjegye most is a fánk.

De miért is olyan különleges ez az édesség? Az élesztős gyúrt tésztából készült, olajban sült szalagos fánk az a finomság, amiből az elkészített mennyiségtől függetlenül harmadnapra nem szokott túl sok maradni a tálon, és mindegy, hogy cukorral, pudinggal vagy lekvárral esszük, ugyanolyan finom. A sütésnél érdemes figyelni arra, hogy ne barnuljon meg túl hamar a külseje, mert akkor a közepe nyers maradhat. Elsőként fedő alatt kell sütni, majd a megfordítás után fedő nélkül. Az évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendő édességet mára óriáscégek is ipari mennyiségben gyártják a fogyasztóknak, bár ezek íze meg sem közelíti az otthon készült finomságot, mégis több százmillió fogy belőle évente. Tavaly az MNO Tímár-Gregorits Nóra cukrász segítségével videót is készített arról, hogy érdemes fánkot sütni. Íme.

A szárnyasok közül a kacsa és a liba, melyek kifejezetten az ünnepi ételek alapanyagai, omlós, szaftos húsuk és különösen a kacsa finom zsírja miatt sokak kedvence. A konyakos kacsasült császárszalonnával és kacsamájjal készül, narancsos mártással nagyon ízletes. A sült kacsát leggyakrabban hagymás törtburgonyával és párolt káposztával fogyasztják, ebben az esetben inkább a pirított burgonyát javasoljuk.

A farsangi időszak alatt az asztalon megszaporodnak az alkohollal készült ízletes főfogások is. Bátran használjunk bort, konyakot vagy akár sört is húsok ízesítéséhez. A töltött sertéscombhoz például kifejezetten passzol a bor, és egy karakteresebb gomba is különlegessé teheti az ételt. A nehezebb húsok mellé köretnek inkább párolt zöldséget, salátát ajánlunk, így nem terheli meg túlságosan a gyomrot.

A február a farsang mellett a disznóvágások ideje is. Nagyanyáinknak ilyenkor volt a legkönnyebb (és legolcsóbb) disznóhájat szerezni, ezért mára az ünnepi asztal elképzelhetetlen hájas sütemények nélkül. Az elkészítés időigényes, de az íze miatt mindenképpen megéri a fáradozást. Készíthetjük mákos, barackos, gesztenyés vagy szilvalekváros változatban is.

 

A huszadik században kissé megkopott torkos csütörtök hagyományát a rendszerváltás után élesztették újjá. Ezen a napon a mondák szerint a szokásosnál többet, zsírosabb ételeket ettek az emberek. Korábban húshagyó kedd előtti csütörtökön tartották, ám mára áttolódott a hamvazószerda utáni csütörtökre. Ez hagyományosan már a nagyböjt kezdete, de ez nem tartotta vissza a Magyar Turizmus Zrt.-t, hogy erre a napra időzítse a nagy éttermi marketingfogást. Az idén a torkos csütörtök napja február 19-ére esik, aznap az ország több száz éttermében lehet kedvezményesen, 50 százalékkal olcsóbban fogyasztani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.