„Ez itt egy lágyabb, paradicsomos jegyeket hordozó brabant fajta ” – ilyen és ehhez hasonló jellemzésekkel találkozhat az ember, ha ellátogat a világ első, frissen nyílt tejkóstoló bárjába, Hollandiába. Az amszterdami bár célja, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak tej és tej között. A holland gazdaságok termékeit borkóstolások mintájára lehet tesztelni, és a vevőket hivatásos tej-sommelier segíti. (Vajon létezik tej-sommelier-iskola?)
Sietske Klooster, a De MelkSalon tulajdonosa egy tejfarmon dolgozva jött rá, mennyi különbözőféle tehéntej létezik, mennyi minden befolyásolja a tej ízét, és a bolti termékek mennyire nem adják vissza a tejivás élményét. Azt mondja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a „termőhelyi hatás”, mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt.
Egy kóstolásnál az is megállapítható, hogy a tehén milyen takarmányból kapott többet. A tej-sommelier szerint a túl sok kukorica például egészen rossz ízt eredményezhet, mivel keményítőtartalma miatt a tehenek nem tudják teljesen megemészteni. Megfelelő takarmánnyal és kiegészítőkkel a gazdák igen különleges tejeket képesek előállítani. Ha például a tehenek kapnak paradicsomot is a táplálékuk mellé, egészen egyedi ízvilágot érhetnek el.