Kóstolj tejet, mintha bor lenne!

Amszterdamban megnyílt a világ első tejkóstoló bárja, ahol hivatásos tej-sommelier segít nekünk.

CsP
2015. 04. 22. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez itt egy lágyabb, paradicsomos jegyeket hordozó brabant fajta ” – ilyen és ehhez hasonló jellemzésekkel találkozhat az ember, ha ellátogat a világ első, frissen nyílt tejkóstoló bárjába, Hollandiába. Az amszterdami bár célja, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak tej és tej között. A holland gazdaságok termékeit borkóstolások mintájára lehet tesztelni, és a vevőket hivatásos tej-sommelier segíti. (Vajon létezik tej-sommelier-iskola?)

Sietske Klooster, a De MelkSalon tulajdonosa egy tejfarmon dolgozva jött rá, mennyi különbözőféle tehéntej létezik, mennyi minden befolyásolja a tej ízét, és a bolti termékek mennyire nem adják vissza a tejivás élményét. Azt mondja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a „termőhelyi hatás”, mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt.

Egy kóstolásnál az is megállapítható, hogy a tehén milyen takarmányból kapott többet. A tej-sommelier szerint a túl sok kukorica például egészen rossz ízt eredményezhet, mivel keményítőtartalma miatt a tehenek nem tudják teljesen megemészteni. Megfelelő takarmánnyal és kiegészítőkkel a gazdák igen különleges tejeket képesek előállítani. Ha például a tehenek kapnak paradicsomot is a táplálékuk mellé, egészen egyedi ízvilágot érhetnek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.