„A’ szabad levegő egen száradt malátát, árnyékon, nem napon kell meg száraztani; a’mi pedig az aszalón száradt árpát illeti: azt is szabad levegő egen kell először meg száraztani, ’s úgy kell osztán az aszalóra fel önteni. (...) A’ki azt akarja, hogy setét szinű sere légyen, pergeljen meg egynéhány tekenő árpát jó barnára, ’s azzal a’ többi malátát meg festheti” – idéz Szathmári László a Magyar sörfőzés múltjából című munkájában egy 18. század végi magyar forrást. Zircen ekkor már állt a sörház az angolkerti tó mellett. A ciszterci szerzetesek világiak segítségével főzték a szeszt 1735-től egészen a 19. század második feléig. A rend nem hagyta annyiban, 150 év múltán újra szorgos kezek dolgoznak, a tó mellől elköltözve immár az apátság gyomrában.
A gazdasági bejáratnál jobbra fordulva a Szent Bernát Idősek otthonának lakóival találjuk szembe magunkat. Hátukat a falnak vetve, árnyékot adó, hatalmas lombkoronájú bükkfa alól vizsgálnak bennünket tüzetesen, pedig mostanság nem mi vagyunk az egyedüli sajtómunkások a környéken. Valóságos roham volt a nyílt napon, Lionel Messi egy-egy bejelentésekor van jelen annyi újságíró, mint a sörfőzde megnyitásakor volt.
Lesétálunk a rámpán, egyenesen az előtérbe. A másfél-két méter vastag falak adta hűvös szinte megváltás a kinti hőfokhoz képest, akklimatizálódunk a barokk pincehelyiségben. Jobbra tőlünk vadul dolgozik a pasztőröző gép, balra több száz literes tartályokban erjed a sör, a huzat viszont csupán kellemes komlóillatot visz, itt még egy kismama sem kapna hányingert.
Szemlátomást modern sörüzembe kaptunk belépési engedélyt, bár mint Zoltántól, az ötfős főzőcsapat legtapasztaltabb tagjától megtudjuk, technikailag a többi hazai gyártó sem különbözik tőlük, itt talán jobban figyeltek a stílusra, a megjelenésre. Ő már csak tudja, Algériától Kínán át Kubáig dolgozott mindenhol, gépeket telepített sörgyárakba, eközben a főzésben is komoly jártasságra tett szert. Miközben csapolja nekünk a jobbnál jobb, szűretlen söröket a tartályokból, mesél. Például a tiencsinhez közeli üzemről, ahol mintegy 4 millió liter Tsingtao sört állítanak elő naponta. Összehasonlításképp: idehaza, a bőcsi Borsodi gyárban körülbelül 300 ezer liter a napi kapacitás. Zircen 1000 liter, ezzel ők a legnagyobb kisfőzde az országban.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!